Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет върти все по-ударно кадровата метла

И БДЖ влезе в дългата серия уволнения и назначения на временните министри

БГНЕС

Служебните министри явно не се впечатляват от критики и продължават да въртят кадровата "метла". Не минава и ден без уволнени началници и назначаване на нови хора на важни постове в администрацията и в държавните фирми. Прави впечатление, че чистката е повсеместна, засяга основно кадри, назначени сравнително скоро - през шестте месеца на редовния кабинет на Кирил Петков, и често връща на власт шефове от ерата на ГЕРБ и Бойко Борисов

Във вторник икономическият министър Никола Стоянов освободи без обяснения и мотиви ръководството на Комисията за защита на потребителите (наследство от предния министър Нинова) и постави нови кадри. Последната новина е за смяна в системата на холдинга БДЖ и по-точно в дъщерната му фирма "БДЖ Пътнически превози". Инж. Ивайло Георгиев, който бе назначен за директор от предния министър на транспорта Николай Събев, е освободен. Новият ръководител е Христо Иванов, който и преди е бил на същия пост. Рокадата не е обявена официално, но вече е вписана в Търговския регистър, откри Economic.bg.

Служебното правителство е подменило изцяло състава на Комисията за защита на потребителите с решение от вчера, става ясно от съобщение на досегашния състав на комисията, цитирано от БНТ.

Основната задача на служебното правителство е да организира и проведе изборите без сътресения. Затова е смущаващо, когато кабинетът, назначен от президента, предприема кадрови рокади в държавни институции, които имат пряко отношение към подготовката на вота. А точно такъв е случаят с внезапната и необоснована смяна на шефа на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова, чието място беше заето от Паун Илчев.

В последно време институтът придоби съществена роля  - заедно с Министерството на електронното управление и Българския институт за стандартизация извършва проверка на машините за гласуване. Целта е да се удостовери, че устройствата отговарят на изискванията, зададени с Изборния кодекс. Това е изключително важно, защото ако въпросните три институции обявят, че машините не отговарят на законовите стандарти, изборната администрация трябва да проведе вота с хартиени бюлетини. 

Техническото мероприятие се извършва по специална методика, приета от шефовете на посочените три ведомства, така че председателят на БИМ едва ли може да влияе еднолично при проверката. Но е странно, че служебното правителство в разгара на подготовката на изборите прави смяна без мотиви и поставя начело на БИМ човек, чиято кариера се развива при управлението на ГЕРБ.

Човекът на Лукарски Паун Илчев тихомълком стана шеф на Държавната петролна  компания | Икономика | Телевизия Евроком - водещи новини от България и  света - политика, здраве, предавания, спортПаун Илчев обикаля най-разнообразни управленски позиции – от 2008 г. работи в системата на „Български пощи“, а през 2015 г., по време на второто правителство на Бойко Борисов, е назначен временно за шеф на БИМ. Това, че не е титуляр на длъжността, е оправданието на властта, че Илчев не разполага с никаква квалификация или опит в областта на метрологията. През 2021 г. той внезапно се изстрелва нагоре – става изпълнителен директор на „Държавна петролна компания“. Дружеството беше създадено от кабинета „Борисов 3“ с идеята да управлява държавни бензиностанции, но в крайна сметка не отчете никаква дейност и беше нарочено за закриване от правителството на Кирил Петков. И сега облагодетелстваният от ГЕРБ Илчев се връща обратно в БИМ, благодарение на служебния кабинет на Радев, който уж беше във война с партията на Борисов - отново без е квалифициран за длъжността.

Славина Иванова е друго име, изплувало изненадващо на важна позиция.  Тази неизвестна бизнесдама наскоро е станала съветник на министъра на енергетиката Росен Христов. За новото подкрепление в екипа на Христов се разбра в предаването"Защо, г-н министър". Водещата Мария Цънцарова изненада събеседника си с въпроса как точно му е полезна Иванова, за която се знае само, че е собственик на... бар. 

Енергийният министър обясни, че Славина Иванова е веща в управлението на международни проекти и затова я е взел в кабинета си. В декларацията си по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, подадена през август, съветничката е посочила, че е "управител на дружество". Според публично достъпните данни в Търговския регистър тя фигурира като управител на 4 фирми - ДЖИПСИ БАР ЛОЗЕНЕЦ ООД, Джипси Бохо бар ООД, Б8 Бранд ЕООД и "Иваделс - 999 - Славина Иванова" ЕТ. В първите две фирми Иванова е вписана като съдружник,  в другите е единствен собственик.

Служебното правителство работи само от един месец, а вече има в "актива" си стотици уволнения и назначения на ключови постове - и в държавната администрация, и в държавни фирми. Тази скорост на "прочистване" е рекорд, достоен за вписване в Книгата на Гинес.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата