Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гълъб Донев отказа отчет за уволнените от предната власт

Служебният премиер не смята, че трябва да информира депутатите за "стари" кадрови промени в държавните фирми

БГНЕС
Гълъб Донев

Служебният министър-председател Гълъб Донев косвено обвини депутатка от ГЕРБ, че не познава правилата на парламентарния контрол, и отказа да отговори на въпрос за уволненията и назначенията в държавните предприятия в периода 11 декември 2021 - 2 август 2022 г.  Това е времето, в което на власт бе правителството на Кирил Петков.  

Десислава Трифонова: Омаловажават темата за меморандума с  „Джемкорп“  - 1Въпросът за кадруването е зададен от Десислава Трифонова (напоследък тя е таранът на ГЕРБ по случая с меморандума  "Джемкорп"). Народната представителка е поискала в рамките на парламентарния контрол служебният премиер да даде подробна информация - обобщени данни и разбивка по министерства и агенции - колко директори са били освободени, в колко държавни фирми е имало промени в ръководните органи, колко служители са били уволнени, съкратени или са напуснали доброволно, къде колко нови кадри са били назначени. 

Въпросът на Трифонова е пространен, но ответът на Гълъб Донев е съвсем лаконичен. Точно в 3 изречения служебният премиер обяснява, че не е негова работа да готви и представя подобни справки за "минали периоди"  и че ако депутатката проявява интерес, може да получи информация за прекратяването на трудови и служебни отношения в администрацията на Министерския съвет.  

Прави впечатение, че Трифонова се интересува за уволненията в държавния сектор само по времето, в което на власт бе кабинетът "Петков", макар че и сегашният служебен кабинет за кратко успя да развърти голяма кадрова "метла", за което получи и много критики. Младата и амбициозна дама не крие, че има зъб на предната власт, която я освободи от престижния и отлично платен пост директор на БАИ - Българската агенция за инвестиции. 

Ако държи да получи исканите данни, Трифонова ще трябва да направи нов опит, като зададе въпрос на всеки от министрите, под чиято опека има държавни предприятия. 

Още по темата