Медия без
политическа реклама

Уволненият шеф на полицията в Кюстендил се срещал с Младен Маринов

Бившият шеф на КАТ в София се закани да съди вътрешния министър

25 Окт. 2022Обновена
Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи
БГНЕС
Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи

Рокадите в МВР не са свързани изцяло със случая „Семерджиев”, предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР.

Това коментира пред Нова тв вътрешният министър Иван Демерджиев, според който се били „натрупали много инциденти”. 

„Един ръководител на това ниво - в районното управление, трябва да създаде такава организация и контрол по отношение на служителите си, че да не допуска инциденти. Недопустимо е полицейски служители да шофират след употреба на алкохол. Имаше опит този случай да бъде прикрит. Знаете случаите „Семерджиев” и „Любенов” - те са поредица”, добави той.

Силовият министър разкри, че шефът на МВР в Кюстендил Светослав Григоров се е срещал преди изборите с двама политици от ГЕРБ - Младен Маринов и Христо Терзийски. „Не е спазен редът, който е разписан. След като получих данни за първата такава среща, извиках този директор и му казах, че имам такива данни. След този случай, той е провел нова среща, което за мен е безумно”, категоричен е Демерджиев. И разкри, че същият директор му е казал, че не е провеждал такива срещи. 

 

Веднага след изявленията на Демерджиев, депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски обяви, че внася в парламента питане към вътрешния министър. Той иска Иван Демерджиев да обясни от трибуната свои твърдения.

„Недоумявам защо при наличието на толкова сериозни реални проблеми, свързани с дейността на МВР и противодействието на престъпността, служебният министър отклонява общественото внимание с внушения относно дейността на членове на ПП ГЕРБ”, пише Терзийски във Facebook.

Според депутата по-големият проблем е, че „хаотичните действия” на силовия министър допълнително демотивират служителите в системата на МВР.

В същото време Демерджиев посочи, че няма данни отстранените полицейски шефове да са разпъвали „чадър” върху някого. „Проверката е много обемна. Бяха проверявани двама служители, после станаха 40. Разгърнахме проверката и на по-високо ниво - по отношение на ръководните кадри. Въведохме принципа да се търси отговорност от извършилия нарушение”, каза още министърът.

КРИТИКА

Бившият началник на "Пътна полиция" Тенчо Тенев се закани да съди вътрешният министър Иван Демерджиев. Доскорошния катаджия №1 не приема твърденията за слаб контрол върху подчинените си по случая "Семерджиев".

"Работех 10 години с началниците на РПУ-тата в София и знам колко са сериозни и отговорни", заяви пред БНР комисар Тенев. Според него "някой дава лъжлива информация на министъра и той не може да оцени правилно хората, които работят в системата на МВР".

"Началникът на РПУ излиза виновен за всичко и за всички. Той не може да стои до 400 души и да следи какво прави всеки от тях. Има йерархия и всеки знае какви са неговите задължения", обясни бившият шеф на КАТ.

ПЪЛЕН АБСУРД

Нелепо обяснение защо Георги Семерджиев е успял да избяга от полицаите дни преди тежкия инцидент със загинали момичета на столичния бул. Черни връх”, е било дадено от служители на 7-мо РПУ. 

„Имал накити - гривни и часовник, които пречили да му бъдат сложени белезниците. Трябвало да ги свали в колата. Докато свалял тези накити от ръцете си, успял да се измъкне. Мисля, че бяха двама служители, които са го подгонили. Целият низ от събития не ми звучи реалистично”, разказа вътрешният министър.

Още по темата