Медия без
политическа реклама

Технологичните гиганти обявиха масови уволнения

"Майкрософт" освобождава 10 000, а "Амазон" - 18 000 служители

20 Яну. 2023
EПА/БГНЕС

От "Майкрософт" обявиха, че тази година ще уволнят 10 000 служители  За водещия доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии работят около 221 000 работници по целия свят. Съкращенията ще засегната близо 5% от хората, предава БНР.

Спадът в технологичната индустрия води  до съкращения на работни места в целия сектор, включително и в други големи фирми като "Амазон" и "Мета", компанията майка на социалната мрежа "Фейсбук".

"Майкрософт" обяви съкращенията  си в  деня, когато от "Амазон" също обявиха, че подновяват продължаващата вече месеци вълна от уволнения, която ще остави 18 000 служители без работа. Изпълнителният директор на "Амазон" Анди Джаси посочва, че основната причина е “несигурната икономика" 

Служители на "Амазон" вече получават предизвестия за уволнение, пише изданието "Сиатъл Таймс". Компанията съкращава 2300 души в Сиатъл и Белвю, според информация на Департамента по заетостта на щата Вашингтон. 

Служителите ще бъдат освободени от работа на 19 март, след 60-дневен преходен период, през който "Амазон" ще продължи да им изплаща трудовите възнаграждения, но няма да очаква от тях да работят. Съкращенията вероятно ще засегнат най-сериозно отделите за човешки ресурси и търговия на дребно, информира Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Първо ще бъдат уведомени, че са уволнени служителите в САЩ, Канада и Коста Рика. Заетите в подразделенията на "Амазон" в други региони ще бъдат информирани по-късно, че са съкратени. Например, в Китай ще получат предизвестията си след Лунната Нова година, която настъпва в неделя (22 януари), отбелязва Си Ен Би Си. В Индия корпорацията освобождава до 1000 от служителите си, информира "Таймс ъв Индия".

Уволненията ще обхванат до 6 процента от 350-те хиляди служители на корпорацията в глобален мащаб, отбелязва Блумбърг.  

Това са най-големите съкращения, които "Амазон" предприема от своето създаване. Компанията се присъединява към други гиганти от технологичния сектор, като "Майкрософт" (Microsoft), "Туитър" (Twitter) и "Мета" (Meta), които съкращават служители на фона на забавянето на растежа на глобалната икономика, коментират експертите.

Мнението на експертите е, че постоянните страхове от рецесия, нарастващите лихвени проценти и връщането към начина на живот отпреди пандемията притискат сериозно индустрията.

През последната година големите технологични компании съкратиха стотици, хиляди работни места.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата