Медия без
политическа реклама

AI помага на Amazon да хване дефектни артикули, преди да бъдат изпратени

Project PI е активен в „няколко“ склада в Северна Америка, но скоро ще бъде наличен към повече

https://unsplash.com/

Нововъведение на Amazon, наречено Project PI  или „Частен детектив“ съчетава генеративен AI и компютърно зрение, за да „види“ евентуални щети по продуктите или да определи дали са с грешен цвят или размер, преди артикулът да бъде изпратен на клиентите.

Според Тhe Vergе продуктите минават през тунел, който сканира артикулите. Програмата за компютърно зрение - вид AI, разглежда изображенията и разбира какво има в тях - проверява дали има щети. Ако открие нещо, този елемент се изолира, а системата оценява дефекта и определя дали има проблем с подобни елементи, за да проследи първопричината.

Според Amazon Project PI е активен в „няколко“ склада в Северна Америка, но скоро ще бъде наличен към повече. Миналата година Amazon пусна различна система, която маркира често връщаните артикули, за да ги анализира. Всичко това е част от услията на компанията да избегне потенциално „кошмарния“ процес на връщане, както и с цел намаляване на въглеродните емисии.

От компанията уточнват, че служители на Amazon също преглеждат продуктите, маркирани от Project PI, за да могат да решат дали ще бъдат продадени на намалена цена в сайта за препродажба Second Chance или ще бъдат дарени. 

Amazon работи и върху въвеждането на мултимодален голям езиков модел, за да проучи защо клиентите са недоволни от артикулите, които получават. AI инструментът преглежда какво казват клиентите в техните отзиви и след това сканира изображения от Project PI и други източници на данни, за да се опита да разбере проблема. От компанията твърдят, че тази технология може да бъде полезна за другите продавачи. 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата