Медия без
политическа реклама

МВР-шефът си изми ръцете с насилието с анонимни уволнения

Освободени са 4-ма полицаи за неправомерна употреба на физическа сила, обяви Калин Стоянов

20 Дек. 2023
Калин Стоянов
Илияна Димитрова
Калин Стоянов

Вътрешният министър си изми ръцете с полицейското насилие при погрома на протеста срещу БФС на 16 ноември със само 4 уволнени анонимни полицаи. 

"В резултат на бързите действия, които предприехме по отношение на полицейските служители и събитията от онази вечер, ние имахме образувани 4 дисциплинарни производства. Тук има прецедент в системата на МВР, където за около 20 дни приключи проверката по тези дисциплинарни производства и към момента имаме уволнени четирима служители на МВР", похвали се пред БНТ Калин Стоянов, но не посочи нито какви са тези полицаи, какво точно са направили, кого и как са набили. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС", заяви той пред журналисти.

"Успоредно с това със заповед на директора на СДВР се извършват дисциплинарни проверки на деветима полицейски служители за извършени 10 нарушения на служебната дисциплина. Подчертавам, че има огромна вероятност част от тези дисциплинарни проверки да прераснат в дисциплинарни производства, където се предвиждат най-тежките наказания, а именно уволнение", посочи още той.. 

Калин Стоянов ще бъде вътрешният министър до ротацията. Това заяви в "Денят започва" по БНТ  Атанас Атанасов - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Стоянов обясни, че в четирите дисциплинарни производства, които са приключили с уволнения, има констатирана неправомерна употреба на физическа сила спрямо граждани без това да е било необходимо. За разследването били използвани видеонаблюдения и свидетелски показания на граждани и полицейски служители.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и шефът на МВР Калин Стоянов се сблъскаха челно в ефира на Нова телевизия по темите за полицейското насилие и политическото вмешателство в работата на МВР.

"Ще бъда безкомпромисен по отношение на служителите, които си позволяват да превишат своите права и същевременно искам да благодаря на всички служители, които съвестно изпълняват своите задължения", заяви вътрешният министър.

"Сега" припомня:

Веднага след кадрите с насилие, които обиколиха медиите, премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Тогава Стоянов обяви, че няма намерение да подава оставка, защото не носи вина за полицейското насилие по време на протеста, тъй като самият той няма правомощия да ръководи оперативно действията на служителите на терен. Министърът разкритикува по онова време съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че се меси в работата на министерството.

После бе обявено, че имало открити няколко случая на отстранени полицаи, но и до момента няма никаква конкретика какви са те, какво са направили, дали са дадени на прокурор, дали са само те. Това обаче достатъчно на Денков да обяви, че вече е доволен и че е получил уверения от Стоянов, че щяло да се стигне докрай по случая.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата