Медия без
политическа реклама

Къде се е въртяла най-активно метлата на президента Радев

На някои места е имало тотална чистка, но обявените от премиера 7000 уволнени са преувеличени

16 Окт. 2023Обновена
Връчването на мандата на академик Денков бе в буквално враждебна обстановка. Двете страни взаимно се обвиняват в чистки.
Илияна Димитрова
Връчването на мандата на академик Денков бе в буквално враждебна обстановка. Двете страни взаимно се обвиняват в чистки.

Няма спор, че последните две служебни правителства на президента Румен Радев преядоха с власт. Продължилата дълга политическа криза и неспособност на партиите да сформират мнозинство в НС буквално сервира на Радев възможност да инфилтрира много свои хора в администрацията. Според премиера Николай Денков само от август 2022 г. до юни 2023 г. служебните правителства са уволнили 7000 души. Справка, изискана от "Сега" от пресслужбата на МС на 4 септември, показва, че числото е силно раздуто, но все пак чистка има.

От МС уточниха, че предоставените данни покриват периода от август 2022 г. до встъпването на кабинета "Денков" в длъжност, но изненадващо отказаха детайлна информация с аргумента, че тепърва ще я обобщават. „След като систематизираме информацията по министерства и дружества, в следващите дни ще Ви я предоставим“, написаха от правителствената пресслужба на 5 септември. Обобщена информация по темата така и не бе получена, а министерствата започнаха да изпращат отделни справки на „Сега“. Те са изготвяни по различни методики, някои са изключително подробни с посочване на основания за напускане по кодекса на труда, други се изчерпват в съвсем кратки съобщения без никакви детайли.

 

Някои министерства така и не изпратиха данни навреме

 

– като финансовото и вътрешното министерство. В рамките на днешния ден, след излизане на публикацията, МФ изпрати справка, данни се чакат в редакцията и от МВР. Какво показват наличните до вчера данни и къде кадровата метла се е въртяла най-активно?

Нежеланието на Министерския съвет да представи обобщена справка може да се обясни с факта, че равносметката за 7000 уволнени при служебната власт е силно раздута. Прегледът на получените данни показва, че в тази бройка са включени абсолютно всички основания за напускане – в това число починали служители, пенсионирани – също голям брой, преместени в друга администрация. В крайния резултат са отчетени и голям брой граждански договори, сключвани в отделни административни структури за изпълнение на конкретни задачи, и прекратени след изпълнението им. 

Така например Министерство на образованието и науката и подопечните му второстепенни разпоредители с бюджет допринасят за общата статистика на уволнените с 1186 прекратени договора – служебни, трудови и граждански. Огромната част от тях обаче – 913 договора, са именно граждански договори за изпълнение на сезонни и кратки задачи. От статистиката става ясно, че работодател по повечето от тези прекратени граждански договори е Националната агенция за оценяване и акредитация, която работи с външни експерти за оценка на университетите. 

Много сериозен принос в стряскащата статистика на премиера Денков има и транспортното министерство. Предприятията към него „товарят“ статистиката за уволнените с 3083 души. Показателен е случаят с „Български пощи“ ЕАД, в което за периода на двата служебни кабинета на Гълъб Донев са отстранени 1144 души. 437 от тях са пенсионирани. На мястото на напусналите пък явно няма толкова много напиращи да бъдат назначени, защото щатната численост на пощите намалява. Към края на 2022 г. според годишния доклад за дейността на дружеството служителите са 8519 души при 9061 в края на 2021 г. – намаление с 542. Финансовото състояние на дружеството се влошава драстично през 2022 г. – реализирана е загуба от 67,5 млн. лв. при 12,7 млн. лв. за 2021 г.

Много голям принос в статистиката на транспортното министерство има и Национална компания железопътна инфраструктура. Тук напусналите в периода на кабинетите на Гълъб Донев са 964 души, от които 237 пенсионирани. В НКЖИ работят в края на 2022 г. общо 10 680 души, като и тук има общ спад на персонала спрямо 2021 със 179 бройки. 586 са напусканията в „БДЖ пътнически превози“, 277 – в „БДЖ товарни превози“.

За голямата крайна бройка допринасят и напусканията в структури към социалното министерство като агенцията за социално подпомагане и заетостта. Уви, тези структури години наред се славеха като едни от най-слабо платените. 

Без обобщена за всички министерства справка няма как да се прецени доколко некоректно е общото число за чистката в администрацията, обявено от премиера Денков, но при всички случаи изкривяването е сериозно. 

И все пак метлата се е въртяла енергично в отделни администрации и ключови фирми. Много интересна е статистиката за Министерския съвет и второстепенните разпоредители към него. Очаквано от МС са си тръгнали всички служители към политическия кабинет на предходния министър-председател Кирил Петков и вицепремиерите – общо 64 души, като на същите позиции има и точно толкова нови назначения. Като цяло администрацията в МС е набъбнала при служебното правителсто – отстранени са 51 души /не се уточнява каква част са пенсионирани/, а новоназначените са 64. При 443 души заети по щатна численост към края на 2022 г. това прави смяна на над 10% от администрацията с цялата условност на такова пресмятане. Тоест служебната власт се е изкушила да назначава.

 

Много по-любопитни са данните за областните администрации.

 

В отговора си до „Сега“ от МС предоставят само обобщени данни за всички областни администрации, без да се слиза на ниво отделни области – сключени са 197 нови договори – трудови и служебни, прекратени са 203. Сравнението на тези общи данни с подробната годишна статистика за текучеството в администрацията за 2022 г., поддържана на сайта на административния регистър, показва, че в някои областни администрации е имало поголовни смени. Разбираемо е в тези администрации като териториални органи на изпълнителната власт да има промени след встъпването в длъжност на нов премиер, но е изумително да се подменя почти целия състав на областната администрация. Ето няколко примера – общият брой на заетите в областна администрация София област в края на 2022 г. е 37 души, броят на напусканията през годината е 30. В София-град картината е същата – 41 заети в края на годината, 38 напускания за 12-те месеца. Високо е текучеството и в много други областни управи – като Велико Търново, Перник, Видин, Смолян,  Хасково и др. Няма как да се разбере колко от тези хора са сменени при служебния кабинет, защото статистиката е годишна, но така или иначе съставът е силно променен. Със сигурност рокади в тези управи е имало и отпреди встъпването на Гълъб Донев – при кабинета "Петков". 

Докато в едни областни администрации хората са почти изцяло подменени, в други има голяма стабилност – в Стара Загора например през цялата година има само 2 напускания при зает щат в края на годината от 29 души. С какво ли е допринесло всичко това за работата на областните администрации – силно изпразнени от функции извън политическите, можем само да се досещаме. 

И без новите справки на кабинета "Денков"

 

друга масова чистка стана видима  - в ръководствата на ключови държавни дружества.

 

Вече трета година в ръководството на държавните фирми се безчинства напук на всякакви задължителни конкурси и прозрачни програми за управление, регламентирани в закона за публичните предприятия. Много показателна е справката на икономическото министерство. От самото министерство при кабинетите на Донев са освободени 26 души и 6 души от ръководни органи на второстепенни разпоредители – КЗП, ДАМТН, БИМ, Патентно ведомство. На този фон от бордовете на търговски дружества към МИИ са махнати 49 души. Това са над 90% от хората в бордовете към министерството, натъртват от пресцентъра на ведомството. Във второстепенни разпоредители към министерството извън ръководните кадри са освободени още 165 души. Икономическото министерство не си е направило труда да дава по-подробни данни за причини за напускане – по взаимно съгласие, дисциплинарно, пенсиониране и т.н. Както „Сега“ писа, и новата власт тук изобщо не се свени и с лекота сменя членове на бордове, при това в нарушение на закона за публичните предприятия – без посочване на основание за предсрочно прекратяване на договора за управление. Такива нарушения е имало и при служебната власт. 

Кадрова чистка е имало и в дружествата към енергийното министерство, като от данните става ясно, че повече служители са сменени при служебните кабинети на Гълъб Донев спрямо този на Стефан Янев. При Донев от НЕК са прекратени трудовите договори на 119 служители, причини не се сочат, и са назначени 99 нови. Доста служители са назначени и освободени в „Мини Марица Изток“ – 437 назначени при 275 освободени, 21 от тях на ръководни позиции. И в мините обаче общият брой на персонала е голям – 6768 към края на 2022 г., а от напусналите за цялата календарна година пенсионираните са 227 според годишния отчет на дружеството. В „Булгартрансгаз“ има повече кадрови промени при Стефан Янев – освободени 69 служители и назначени 25, причини не се сочат. При Донев фирмата е освободила 35 души и е назначила 21. 

Промени е имало и в бордовете на фирми към други министерства като например спортното, показват получените от „Сега“ справки. За разлика от някои горещи администрации, в други кадровата политика е била по-спокойна – като в МОСВ и електронното управление например. В министерство на отбраната също не е имало толкова големи рокади. Едни от най-интересните структури като митници, НАП, МВР остават на тъмно – информация за тях до този момент не е получена. 

Можем само да се радваме на изтеклия запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“, в който се говореше за поголовни чистки в администрацията и държавните фирми на ръководни позиции, защото чувствителността по темата се вдигна. Данните за случващото се в последните години показват, че администрацията е подложена на много сътресения и това няма как да не се отразява на работата й. И смените надали ще спрат, противно на всякакви уверения за независимост и експертно начало.

КОЛКО СА ОСВОБОДЕНИ В НАП И МИТНИЦИТЕ

След публикуването на текста на "Сега" информация със закъснение изпрати и финансовото министерство, очаква се такава да бъде получена и от МВР. От данните става ясно, че за периода от структурите към МФ са освободени доста хора, въпреки че числеността на тези администрации като цяло не е малка. В отговора тази колона от таблицата не е попълнена, но по данни на административния регистър към края на 2022 г. общият брой на всички заети по основно щатно разписание към НАП е 7458 души, а в Агенция "Митници" - 3174 души.  

НЕСЪГЛАСИЕ

В кореспондеция до "Сега" от пресслужбата на МС изразиха несъгласие с направеното "невярно внушение" в подзаглавието и в съдържанието на текста, че изнесените от премиера данни са "силно преувеличени". Месец и половина след получаването на въпросите на "Сега" и няколко часа след публикуването на текста, те решиха да изпратят обобщена справка по министерства, "за да улеснят" репортера. В новата справка освободените за този период в МС и още 19 министерства и структурите им са 13 211.  И от тази таблица не става ясно каква част от тези хора са освободени заради пенсиониране, колко са преназначените, колко са реално уволнени. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата