Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зам.-министър напусна само два дни след назначението си

Това е поредният странен резултат от кадровата политика на правителството

23 Юни 2023
Архив EPA/BGNES
Мария Бояджийска

Кадровата политика на правителството продължава да изумява със странностите си. Днес се разбра, че Мария Бояджийска, определена за зам.-министър на околната среда и водите, се отказва да заеме поста. Това става само 2 дни, след като правителството обяви назначението й. Според правителствената пресслужба отказът е мотивиран с лични причини. „Въпреки това, тя ще продължи да работи в областта на околната среда и устойчивото развитие в съответствие с принципите си“, неясно се добавя в прессъобщението.

Това е четвъртото поред назначение на кабинета, което приключва по странен начин. На 13 юни стана ясно, че новият зам.-министър на земеделието Дамян Дамянов е изкарал едва няколко часа на поста си. Той беше освободен заради установена принадлежност към бившата Държавна сигурност. Защо не му е била направена предварителна проверка преди назначението му, това не се разбра.

Скандал предизвика намерението на финансовия министър Асен Василев да изпрати като български представител в Европейската инвестиционна банка Виолета Лорер. Причината беше, че тя е съпруга на съпартиеца му Даниел Лорер, който е депутат от ПП-ДБ, а отскоро и кандидат за български еврокомисар, номиниран от десницата. Още на следващия ден след заявката за назначението, финансовият министър се отказа от него. „Много шум за нищо“ - така Асен Василев коментира публичното възмущение.

Едва 5 часа изкара на поста си новоназначеният шеф на Гранична полиция Антон Златанов. Той сам го освободи с мотива, че не може да изпълнява задълженията си без пълното доверие на обществото. А липсата на такова доверие идва от факта, че като зам.-директор на столичната полиция отговаряше за поддържането на реда по време на протестите срещу кабинета „Борисов 3“ през 2020 г.

Ключови думи:

назначения

Още по темата