Медия без
политическа реклама

Корнелия Нинова уволни директорите на ВМЗ - Сопот

С актуализацията на бюджета ще се обсъди нулев ДДС и за кифлите и баничките

03 Юни 2022Обновена
БГНЕС

Корнелия Нинова обяви смяна на борда на директорите на ВМЗ - Сопот. Причината са лоши производствени резултати и опити да се разпродава без разрешение на принципала държавно имущество. Вицепремиерът заяви категорично, че няма да търпи подобни действия, източване и разпарчетосване на държавните предприятия.

Държавната консолидационна компания освобождава ръководството на ВМЗ заради натрупани

 

финансови загуби за повече от 1 млн. лв. само за три месеца,

 

обясни Нинова. „Освен това освободеният борд на директорите не е изплатил дивидента си към държавата, срокът за което е изтекъл още в края на април. "ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лева. Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.", подчерта тя. Нинова цитира данни от доклад на одитори, според който се забелязва увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. с 21 млн.

Втората причина за смяната е, че от ВМЗ-Сопот не са изпълнили решението на кабинета всички държавни дружества да преведат в бюджета 100% дивидентите си за миналата година. Срокът за това е бил 30 април. „Въпреки няколкото писма, изпратени от ДДКК до ВМЗ, ръководството отказва да плати. Заявили са това и писмено“, поясни Нинова. По думите й, освен това шефовете на оръжейницата

 

зад гърба на принципала са обявили продажба на обособени части от дружества,

 

които са собственост на фирмата. „Случайно научихме за тази продажба и, разбира се, взехме мерки и я спряхме веднага. Искали да се продадат почивна база на завода в Старосел, община Хисар, хотел в Сопот, промишлени сгради в индустриалната зона на гара Калояново и други активи“, поясни Нинова.

В новото ръководство влизат Иван Василев Иванов - доскорошен областен управител на София - област, Мариан Кънчев Йовчев и Камен Николов Шаралиев, "почтени хора" по думите на министърът. Според вицепреимера те са професионалисти и почтени хора. Смяната е по решение на Държавната консолидационна компания (ДКК).

На въпрос за нулевия ДДС за хляба и дали към него ще бъдат включени и закуските като например кифлите и баничките, Нинова коментира, че при обсъждането на актуализацията на бюджета ще се уточни и това. Тя припомни, че отпадането на косвения данък ще доведе по поевтиняване на хляба, но

 

трябва да се намали нелегалното производство в сектора.

 

По думите ѝ, при това условие от браншовата организация на хлебарите гарантирали спад на цената, но при засилен контрол. „В такъв случай винаги се питам, как в Европа при падане на ДДС може да има поевтиняване, а тук - не може. Във всички европейски страни намалената ставка на ДДС води до този ефект - понижаване на цената“, добави Нинова и подчерта, че една от основни антикризисни мерки за субсидиите за тока и за газа за бизнеса вече е уточнена. „Това решение обаче трябва да мине и през промени в Закона за енергетиката, което в момента се движи. За нас това

 

е най-важно - да гарантираме по-ниски цени на газ и електричество за индустрията.

 

Важни са и социалните параметри. Увеличението на пенсиите фигурира в актуализацията на бюджета. Подкрепата за младите семейства - също. В момента се обсъжда в детайли и подкрепата за земеделските производители, с нова сума, с оглед на това, което се очаква през зимата и прогнозите за скок на цените на храните през зимата“, каза тя и припомни за по-ниските ставки ДДС за метана и отстъпката от 25 ст. за горивата.

Относно удължаването на срока за доставка на руски петрол за България, Нинова смята, че това ще се отрази прекрасно на България. „Ние отдавна пледираме, заедно с работодателските организации, да се направи изключение за нас. Добре е, че правителството го постигна това до края на 2024 г.“, каза вицепремиерът.

На въпрос на „Сега“ дали в кабинета е обсъждан вариант, по примера на Германия и България да поеме на оперативно управление руски активи на наша територия и в частност петролната рафинерия на "Лукойл" в Бургас, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова отговори, че това не е било обсъждано на коалиционен съвет. Припомняме, че наскоро от трибуната на парламента Христо Иванов от ДБ поиска да се предприеме подобна мярка.

 

Последвайте ни и в google news бутон