Медия без
политическа реклама

ПП нападна остро БСП заради назначенията в горите

Депутатът Алексадър Дунчев е огорчен, че не стана земеделски министър, отвърна Корнелия Нинова

10 Март 2022Обновена
БГНЕС
Александър Дунчев

Системата за управление на горите към Министерството на земеделието се пълни с политически назначения без конкурси, предупреди депутатът от ПП Александър Дунчев в интервю за БНР. По негови думи на власт се връщат "поръчкови директори, които години наред са доказали, че изпълняват политически поръчки – да дадат големи количества дървесина на конкретни фирми, на конкретно занижени цени“.

С тези думи Дунчев, който е дългогодишен природозащитник и бивш директор на Агенцията по горите по време на служебните правителства, назначени от президента Румен Радев, нападна коалиционния партньор БСП, поела управлението на земеделското министерство и подчинената му Агенция по горите.

"Дунчев беше кандидат за министър на земеделието при преговорите за правителството и не се случи. Допускам, че е огорчен", побърза да коментира вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че изказаното мнение от депутата не е позиция на „Продължаваме промяната”. "Говорих с премиера Кирил Петков и получих отговор „не”, каза Нинова.

Според Дунчев горската система се чисти от кадри, които са се доказали, че са неподкупни и устояват на политически натиск. Той посочи, че министърът на земеделието крие имената на новите назначения в горските стопанства. "Видимо е, че ние хванахме слабото място на политиката, която сега се налага в горите – тотална чистка на всички кадри и то не на калпазаните, не на схемаджиите", заяви депутатът.

Според него ефектът е, че системата ще бъде да бъде превзета от партийни функционери на един от коалиционните партньори, за да могат Горите да се ползват за партийни и предизборни цели. „Общински съветници, членове, кандидат-депутати. На много места излязоха кадри, които някога бяха изявени кадри на ГЕРБ или на ДПС. В момента отново идват на власт", посочи Дунчев. Той уточни още, че "те всъщност не са кадри на ГЕРБ, на ДПС или на БСП. Това просто са поръчкови директори на много от местата.“

Александър Дунчев изрази също съмнение, че изобщо ще има реформа в системата на горите, „заради всичките тези силни политически пристрастия и интереси“. Според него истинската реформа се изразява в това горите да бъдат независими от Министерството на земеделието. „Колегите от ПП и ДБ вече разбират, че нещата отиват на зле. По-добре сега да се бие алармата и да почнат да се осветяват схемите и злоупотребите с власт, отколкото утре, когато ще е късно", добави Дунчев.

РЕАКЦИЯ

Ще проверим твърденията на Дунчев, заяви вицепремиерът Нинова. Тя обаче попита: Може ли зад тази атака да стоят всички онези фирми, които ощетихме, въвеждайки това държавните горски стопанства сами да секат и да продават дърва на ниски цени на населението.

Според Нинова така е била елиминирана горската мафия. "Допускам, че нарушени интереси може да стоят зад атаката. Нямаме напрежение в коалицията, достатъчна ми е думата на премиера", каза още Нинова.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обяви по-късно, че е получил уверение и от шефа на парламентарната група на ПП Андрей Гюров, че ПП не стои зад думите на Дунчев.

"Дунчев гони лични интереси. Това е отговорът на дървената мафия. Министър Иван Иванов получава удари, защото тръгна срещу мафията", обяви Свиленски. 

Още по темата