Медия без
политическа реклама

Директори предлагат нов график за изпитите

По-смислено е те да са в последната седмица на учебната година, смята Диян Стаматов

09 Юли 2024
Няма нужда все от тъжни текстове за преразказ в 7. клас, смята Диян Стаматов.
Илияна Кирилова
Няма нужда все от тъжни текстове за преразказ в 7. клас, смята Диян Стаматов.

Изпитите от националните външни оценявания да се провеждат през последната учебна седмица за съответния етап - в края на 4, 7 и 10. клас. Това предложи Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, пред БТА. Мотивът за това е, че след като преминат изпитите, учениците не учат задълбочено и се губи ефективно и реално учебно време.

Действително, след изпитите учениците масово бездействат, освен това голяма част си вземат медицински бележки и просто пропускат това време в клас, в което и без друго не се учи нищо.

Стаматов обясни, че това е негова позиция в резултат на наблюденията му върху организираните външни оценявания. "Това е позиция, която цели да насочи вниманието на работещите в ръководството на образованието да вземат експертно и добро решение за бъдещите национални външни оценявания", посочи той.

Според него "форматът на изпитите трябва да е адекватен на днешното поколение ученици и да е дигитален, прозрачен и обективен". "Вариантът, който се предлага от много години, е създаден в края на 90-те години на миналия век. Той е на 35 години, а оттогава дигитализацията е масово използвана в различни сектори, включително и в образованието. Дали това ще бъде приложено за отделен етап или за национално външно оценяване е въпрос на решение. Неприлагането на дигитализацията показва и сериозно изоставане на всички варианти, които се прилагат изобщо. Това е една възможност, която би могла да бъде приложена и по този начин оценяването би могло да се извършва в реално време, да не се чака толкова време и да се създаде максимална прозрачност", коментира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. 

Според него изпитите трябва да бъдат организирани по такъв начин, че да са съпроводени с радост, а не със стрес за всички. "Наличието на национално външно оценяване, което да е оценяване и вход за следващо училище, създава изключително голямо притеснение за всички седмокласници и превръща този изпит в единствен, уникален, неповторим, за разлика от всичко останали изпити, които все пак биха могли да се повторят. Държавните зрелостни изпити и входът за висшите училища създават възможност за явяването на зрелостниците или на кандидат-студентите по няколко пъти на тях. Това може да са пробни или предварителни изпити, докато в 7. клас, каквото покаже на изпита седмокласникът, това е като резултат", посочи той, припомняйки дадената т.г. възможност за втора дата, на която могат да се явяват седмокласниците при изключително крайни случаи.

Текстът по български език и литература, по който седмокласниците пишат преразказ, трябва да бъде съвременен и да е от автор, който да е близък до сегашните ученици, смята Стаматов. "Този текст трябва да е смислен, без архаични думи. Да е изцяло практичен и да е адекватен за годините на учениците. Текст, който да показва времето ни. Най-лесно е да бъде поставена задача на съвременни писатели и те да подготвят текст", коментира той. По думите му тазгодишният преразказ върху разказа "Изборът" от Кристин Димитрова е точно такъв, но в него е имало много тъга. "Нашите текстове, които се предлагат през последните пет години, са на принципа на много тъга и на много сълзи. Няма нужда от тези емоции за седмокласниците в този ден", казва той.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?