Медия без
политическа реклама

Новите министри започнаха кадрови рокади

Заместници от времето на предишния служебен кабинет на Румен Радев и на Пламен Узунов се връщат в МВР

13 Май 2021Обновена
Депутатът на БСП Надя Клисурска (вдясно) бе сред най-активните критици на социалната политика на ГЕРБ в 44-ото НС.
БГНЕС
Депутатът на БСП Надя Клисурска (вдясно) бе сред най-активните критици на социалната политика на ГЕРБ в 44-ото НС.

Попълването на втория ешелон в министерствата е почти на финалната права. Днес служебният премиер Стефан Янев назначи заместник-министри в редица ведомства. Някои министри пък вече предизвикаха брожения с първите рокади по ключови места. Очаква се в следващите дни да бъдат сменени и областните управители, които се назначават от Министерския съвет.

 

Три жени ще съветват финансовия министър Асен Василев. За негови заместнички са назначени Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър. Лорер беше зам.-министър на икономиката в служебния кабинет през 2013 г., в последните години работи в IT сферата. Ваня Стойнева има зад гърба си удивителен стаж в администрацията. Работила е в 4 министерства - МФ, МОН, МТСП, МИЕТ, а сега идва от МВнР. Два пъти е била зам.-министър - на социалната политика в служебния кабинет през 2013 г. и на образованието в служебното правителство през 2017 г.

Дамски екип има и в политическия кабинет на министъра на икономиката Кирил Петков. Заместници ще му бъдат Яна Балникова, Ирена Младенова и Карина Константинова.

 

Трима нови зам.-министри има в МВР - Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Първият вече е заемал длъжността зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство от 2017 г. След този период, до началото на 2020 г. е зам.-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в КПКОНПИ. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност „Право“. Катинов също е бил зам. вътрешен министър в служебния кабинет от 2017 г. В периода 2014 - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 г. до септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия „Г.С. Раковски“.

 

Четирима са зам.-министрите на просветния министър проф. Николай Денков. Мария Гайдарова, директор на едно от първите иновативни училища у нас - „Райна Княгиня“ в Пловдив, бе на същия пост и при предното участие на Денков в служебно правителство - през 2017 г. Проф. Генка Петрова-Ташкова идва от Медицинския университет в София. Проф. д-р Нели Косева е главен научен секретар на БАН и ще поеме управлението на науката и европейските проекти за наука. Любопитно е четвъртото назначение - Евгения Пеева-Кирова е дългогодишен изпълнителен директор на фондация "Заедно в час".

 

Попълнен е екипът и на екоминистъра Асен Личев. Неговите заместници ще бъдат Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова. Тончева има богат опит в екологичното право. Петър Димитров идва от шефското място в басейновата дирекция в Плевен. Валерия Калчева е друг зам.-министър с богат стаж по министерствата - работила е в МОСВ, МИЕ и МЗХ. От 2017 г. досега е била член на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД.

 

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров ще има трима заместници. От тях най-близо до пандемията е д-р Тома Томов, който е началник на COVID отделението в "Александровска", инфекционист, асистент в катедра по инфекциозни болести към МУ-София. Общото между другите двама заместници е, че и двамата са колеги на Кацаров от 38-ото Народно събрание, където бяха депутати от ОДС. Д-р Александър Златанов ще бъде ценен с опита си като директор на две регионални здравни инспекции - в София-област и в Перник, както и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Д-р Димитър Петров пък беше и управител, и подуправител на НЗОК, откъдето почти неизменно си тръгва заради несъгласие с водената от министерството политика.

 

Един стар и двама нови зам.-министри ще има Гълъб Донев в социалното ведомство. Лазар Лазаров рядко се разделя с този пост, независимо кой е министър. Кариерата му започва като съветник на Емилия Масларова в правителството на Тройната коалиция. Другите две имена са Иван Кръстев и Надя Клисурска. Надя Клисурска е бивш депутат от БСП и е сред най-активните критици на социалната политика на предишните управляващи. Неведнъж е заемала позиция срещу решения на мнозинството, включително и защитавани от Лазаров. Иван Кръстев също е червен кадър - беше зам.-министър на образованието в кабинета на Орешарски, ръководил е дирекция "Европейски фондове" в Агенцията по заетостта, на последните избори беше кандидат-депутат на БСП.

 

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Зам.-министър на външните работи ще бъде Калин Анастасов, който отговаряше във Външно за последните три гласувания в чужбина. До април Анастасов бе главен секретар на МВнР, а веднага след изборите стана посланик в Армения. Вторият зам.-министър в МВнР ще бъде дългогодишният дипломат от кариерата Василий Такев, който последно бе ръководител на генералната дирекция “Двустранни отношения” в министерството.

 

Проф. Велислав Минеков също обяви своите заместници. С ресор сценични изкуства в екипа му влиза проф. Борислава Танева, изявен пианист, преподавател в музикалната академия и организатор на музикални събития. Проф. Танева е сестра на бившия министър на просветата Тодор Танев. Другият заместник ще бъде Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация. Третият зам.-министър е историкът доц. Пламен Славов, бивш депутат от БСП.

 

В МО са известни двама заместници на министър Георги Панайтов, съобщава БНРВ новия екип влиза като зам.-министър Пламен Йорданов. През 2004 г. е назначен в Съвместното оперативно командване. До тази година заема експертни и ръководни длъжности в областта на командването и управлението на съвместните операции. Другият зам.-министър е Александър Петков. Той е бил финансов мениджър в “НУРТС България” и експерт по корпоративни финанси в "Български енергиен холдинг”. 

 

ПЪРВИ РОКАДИ

Министърът на икономиката Кирил Петков освободи от длъжност досегашния директор на Българската агенция по инвестиции Десислава Трифонова и на нейно място назначи доскорошният зам.-министър на икономиката Стамен Янев. Той всъщност се връща на стария си пост, който заемаше преди да стане зам.-министър. Петков мотивира решението по следния начин: "В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията така, че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин. Опитваме се да имаме истински успехи".

В същото време Трифонова свика брифинг пред сградата на БАИ, за да се оплаче, че е жертва на "чист реваншизъм". "Сутринта в 11 ч. бившият вече зам.-министър Стамен Янев нахлу като мутра буквално в кабинета ми и бях изгонена. Беше ми връчена заповед от министър Кирил Петков без мотиви, без предупреждение и без предизвестие“, разказа Десислава Трифонова. И се похвали с перфектно свършена работа - за 2020 г. агенцията имала сертифицирани проекти за над 1 млрд. лв., въпреки че оглавява БАИ едва от ноември миналата година.

Часове след влизането си в сградата на ул. "Шести септември" вчера, Бойко Рашков освободи административния секретар на МВР Бойко Славчев. Според официалната версия той си отива поради придобито право на пенсия. Фигурата на административния секретар на МВР бе въведена преди няколко години, при поредни големи промени в Закона за МВР. Оттогава този пост се заема от Славчев, който работеше и в БОРКОР, а в периода 2009-2013 г. беше началник на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов. Според публикации сред първите освободени ще са и шефовете на "Вътрешна сигурност" и на Инспектората.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата