Медия без
политическа реклама

След скандал кадрите на ДС, назначени в МВнР, са уволнени

Трима висши служители от бившите служби за сигурност се озоваха в екипа на министър Теодора Генчовска

22 Дек. 2021Обновена
Кадърът на ДС и ексшеф на ДАНС Петко Сертов е сред избраниците на Генчовска.
БГНЕС
Кадърът на ДС и ексшеф на ДАНС Петко Сертов е сред избраниците на Генчовска.

Попълването на позициите в изпълнителната власт от новите управляващи няма да мине без сътресения. Първия повод даде политическият кабинет на новия външен министър Теодора Генчовска, номинирана от ИТН.

След като стана ясно, че тя е назначила трима висши кадри от ДС в екипа си, Тошко Йорданов заяви пред БНР, че за съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с ДС. Йорданов е председател на ПГ на „Има такъв народ“. „Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам друг коментар“, каза Йорданов. "Съветниците на външната министърка Теодора Генчовска, свързани с бившата ДС, ще бъдат уволнени", обяви на брифинг премиерът Кирил Петков. Той благодари на министърката и ИТН, че са одобрили освобождаването им, след като е станало ясно тяхното минало. 

В екипа на Генчовска се оказа, че присъства Петко Сертов – първият председател на ДАНС, създадена от управлението на тройната коалиция, оглавявано от бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Сертов, чиято кадрова биография започва още в бившата Държавна сигурност, ще бъде съветник на първия ни дипломат. Около Генчовска се събират и други служители на ДС. Такъв е Петьо Петев – началникът на кабинета й, който е работил към Първо главно управление. Към него е принадлежал и новият главен секретар на ведомството Иван Петров. Информацията бе съобщена първо от “Клуб Z”.

Трябва да се отбележи, че новите управляващи се разбраха при преговорите помежду си, че всеки министър ще разполага със свободата да подбира членовете на екипа си и ще носи отговорност за тях.

Скандалът

Очаквано информациите за назначенията предизвикаха реакции в политическите среди. Даниел Митов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС излезе с декларация, в която обявиха, че "ДС се връща на бял кон". Бившият външен министър предположи, че зад назначенията стои президентът Румен Радев, и ги определи като "целенасочена провокация срещу европейското бъдеще на България".

Веднага след него на трибуната излезе Тошко Йорданов, който посочи, че бившите управляващи коментират нещо, което не се е състояло. "Предлагам им да направят и декларация за махането на Тодор Живков, отново със закъснение, тъй като те са изключително големи бързаци в това отношение", язвително каза сценаристът.

Някои забележки на Митов по отношение на комунистическия режим предизвикаха и соцдепутата Борислав Гуцанов да се изкаже. Той похвали икономиката, образованието и здравеопазването по време на социализма, издигали се, според него, несравнимо по-високо от настоящото им положение. А по конкретния казус отсече: "Що се отнася до достойни офицери, служили в разузнаването, нека не правим класация какви са те и имат ли място в българската политика."

Преди изявленията в парламента политици от средите, които са благоразположени към новата власт, също се обявиха против кадрите на бившата ДС. „С оглед на днешните назначения не ще бъда способен да запазя мълчание в следващите традицията сто дни. Завръщането на мафията преоблечена в кадифе и коприна не беше желанието на нашия протест“, написа във Фейсбук бившият служебен министър на културата и активен участник в протестите срещу ГЕРБ Велислав Минеков.

“Категорично не приемам формула на промяната от типа "Мутри вън, ченгета вътре!"”, обяви доц. Александър Кьосев, член на Националния съвет на „Да, България!“.

По-обширно коментира темата Мария Капон от ЕНП, към която се присъединиха Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от "Ние идваме":

Нови назначения

В края на деня от правителството обявиха двама новоназначени зам.-министри на външните работи - Ирена Димитрова и Васил Георгиев. Димитрова е дипломат от кариерата, била е на задгранични мандати в Обединеното кралство и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел. Георгиев е тюрколог, със задграничен мандат в Турция, бил е депутат от ИТН в предните два парламента от тази година.

Министерският съвет назначи трима други зам.-министри в други ресори. Илия Илиев и Владимир Върбанов започват работа в транспортното ведомство. Илиев е инженер геодезист, работил е в сферата на инвестиционното железопътно и пътно проектиране. Върбанов е юрист, дългогодишен преподавател по международно морско право в ТУ-Варна. Атанас Добрев е преназначен на поста си като зам.-министър на земеделието.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата