Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет уволни и шефа на пътната агенция

Чистката по върховете на властта върви с бясно темпо

11 Авг. 2022Обновена
Пътните милиарди вече са в ръцете на Иво Иванов
МРРБ
Пътните милиарди вече са в ръцете на Иво Иванов

Служебният кабинет, чиято задача е да организира изборите в началото на октомври,  продължава ударно да сменя ръководители на важни държавни ведомства, сякаш ще управлява години. След като бяха "разчистени" върховете на НАП, митниците, държавния резерв, ДНСК, Инспекцията по труда, Гранична полиция и т.н., днес стана ясно, че е уволнен и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев. Това е поредното "изчегъртване" на ръководен кадър, назначен от кабинета "Петков". 

Тодор Василев бе сложен начело на АПИ от министър Гроздан Караджов. Служебният министър Иван Шишков обаче е решил да повери поста на Иво Иванов, когото миналата година друг служебен министър - Виолета Комитова, назначи за ръководител на Националното тол управление.

Според предоставената на медиите биографична справка Иванов е магистър инженер по „Транспортен мениджмънт и логистика“ от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков", завършил е „Международни отношения“ в Нов български университет и е специализирал в Оксфорд. Освен това е работил в екипа на националния омбудсман, а след това е бил директор „Комуникация и информация“ в АПИ. Иво Иванов беше директор на Националното тол управление.

Министър Василев е уволнил от АПИ и Асен Ненчев, който бе член на управителния съвет на агенцията. 

Сега в УС влизат председателят Иво Иванов и две дами - Теодора Василева - ново назначение, и "заварената" Николина Чапанова. Василева е завършила "Право" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От завършването си досега е управляващ съдружник в Адвокатско дружество "Йовчев, Чочеви и партньори". Николина Чапанова е дългогодишен служител на агенцията, юрист, завършила е "Международно право и международни отношения" в СУ "Св. Климент Охридски". Член е на Управителния съвет на АПИ от 7 февруари 2022 г.

 

Още рокади

Вчера премиерът Гълъб Донев е уволнил и председателя на Патентното ведомство. А в дневния ред на днешното заседание на правителството са включени още промени в институции. 

От Патентното ведомство (ПВ) е освободена Таня Найденова-Митова, която беше назначение на Корнелия Нинова. Митова, бивш столичен общински съветник и член  Националния съвет на БСП, оцеля начело на ведомството само два месеца. Новият председател на ПВ е Владя Борисова, която заемаше този пост  преди Митова. 

Новата стара председателка е дъщеря на бившия ректор на УНСС проф. Борислав Борисов. Притежава юридическо и икономическо образование от УНСС. Ръководила е Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС. 

За днешното заседание на служебния кабинет е предвидено още да бъдат определени нови председатели на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет и на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Служебният кабинет ще направи промени в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

 

Нови зам.-министри

Със заповед на служебния премиер Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри, съобщиха от правителствената пресслужба. За заместник-министър на земеделието е назначен Тодор Джиков. В периода 2020 г.-2021 г. Джиков е бил съветник на министъра в същото ведомство. По образование е икономист.

На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, като в периода февруари 2017 г. – януари 2022 г. е бил генерален директор на държавното предприятие. Висшето му образование е в сферата на управлението на транспорта и управлението на проекти.

Десислава Георгиева е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Заемала е различни длъжности в МРРБ в рамките на професионалното й развитие, като от 2018 г. досега е била директор на дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в министерството. Завършила е международни икономически отношения в УНСС.

 

Български пощи отново към транспорта

Политиката по пощенските услуги вече ще се осъществява от вицепремиера по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, реши служебният кабинет. В предишното правителство пощите бяха извадени от транспортното министерство и прехвърлени на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. 

"Министерство на транспорта и съобщенията има функционални компетентности и има добър опит и експертиза по отношение на управлението на "Български пощи" ЕАД. В тази връзка правата за едноличен собственик за управляването на "Български пощи" ще бъде от страна на Министерство на транспорта и съобщенията", обясни след заседанието на кабинета заместник-министъра на транспорта Николай Найденов.

С нови членове е и надзорният съвет на НЗОК. Тук промяната е по-скоро техническа, защото в надзора влизат представители на институциите, чиито титуляри сега са сменени. За представители на държавата са определени Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването, 
Людмила Петкова, зам.-министър на финансите, Мария Беломорова, директор на дирекция в МЗ, и Борис Михайлов, настоящият изпълнителен директор на НАП. Те застъпват на мястото на Васил Пандов, Виолета Лорер, Естел Василева -Тодорова и Румен Спецов.

Още по темата