Медия без
политическа реклама

Ще има помощ и за граждани, подслонили украински бежанци

Компенсациите ще са три вида и ще бъдат обявени "до ден-два"

07 Март 2022Обновена
Илин Димитров, депутат от "Продължаваме промяната" и председател на комисията по туризъм в НС
Илин Димитров, депутат от "Продължаваме промяната" и председател на комисията по туризъм в НС

Управляващите умуват над три варианта помощи за украински бежанци у нас. Те включват поемането на пълен пансион в хотели или ведомствени почивни бази, компенсации само за подслон без изхранване, както и подпомагане на бежанци, настанени в домове на български граждани.

До ден-два мярката ще е готова и ще бъде обявена на сайта на Министерството на туризма, заяви пред БНТ Илин Димитров, депутат от "Продължаваме промяната" и шеф на парламентарната комисия по туризъм. И трите вида компенсации ще действат със задна дата в срок от три месеца.

"В момента всеки хотелиер подава данни в Министерството на туризма за настанени бежанци. Когато мярката бъде готова и одобрена, ще бъдат публикувани и критериите и списъците с базите", обясни Димитров.

Както вече стана известно, компенсацията ще бъде 40 лв. на ден за човек, като министърът на туризма Христо Проданов обяви, че в тази сума се включва и храната.

"Тази сума е определена след сондаж от бизнеса. Получихме предложения от 10 до 180 лв. на ден. Разбира се, ние не може да предложим 5-звезден пансион", каза Димитров. Той подчерта, че бежанците от Украйна са основно майки с деца, като дори има деца без родители.

Компенсациите ще се дават на украинските бежанци без значение от вида на престоя им, стана ясно от думите на Димитров. Те може да влязат в сраната като обикновени граждани, но може да се регистрират и като търсещи закрила. Очаква се да влезе в сила и решението на ЕС за временна закрила, с което украинците ще получат разрешение за тригодишен престой с възможност за работа.

Ще отпадне и туристическата такса, която сега хотелиерите, настанили украински бежанци, са принудени да превеждат в общинските бюджети. "Не виждам причина тази такса да се начислява, защото е ясно, че тези хора не са туристи", заяви Илин Димитров.

До ден-два ще е ясна цялостната уредба на помощта за украинските бежанци, увери Димитров. Тя трябва да бъде направена така, че да не позволява злоупотреби, посочи още той.

Шефът на туристическата комисия в парламента не можа да отговори на въпроса какви разходи ще струва тази помощ на бюджета и откъде ще бъдат намерени те. "На този въпрос ще отговори Министерство на финансите", каза Димитров.

Той подчерта, че основен приоритет на държавата ще е да напълни първо базите на различни министерства и държавни структури, а след това частни хотели. "Когато мярката е готова и бъде обявена вече официално, всеки хотелиер или къща за гости ще си направи сметката дали може да поеме издръжката на бежанци от Украйна", каза Димитров.

По думите му в Министерството на туризма вече са подадени заявки от държавни бази и частни хотели за близо 1200 бежанци.

ПРОКУРОРСКА ПОМОЩ

Главният прокурор Иван Гешев е бил на границата при Дуранкулак снощи, за да посрещне два автобуса от Украйна, с които в България са пристигнали 92-ма членове на семейства на служители на съдебната власт в Украйна - жени и деца. Това разказва БНР. Те идват от градове, в които се водят военни действия и ще бъдат настанени тук почивна база на прокуратурата. Евакуацията е била организирана в рамките на 24 часа, обясни Гешев. "Свързаха се с мен представители на украинската прокуратура, разговарях с украинския главен прокурор, с други представители на украинската съдебна власт. Първоначално това беше само идея. В събота спешно се обадиха сутринта и се наложи спешно да организираме нещата. Организирахме настаняването им в почивна база на прокуратурата на република България", посочи той. По думите му пристигналите в България жени и деца са предимно бесарабски българи, които сами са пожелали да бъдат евакуирани в нашата страна. Главният прокурор каза и че е подготвил предложение за предоставяне на две бази на прокуратурата за настаняване на бежанци, което трябва да бъде обсъдено от пленума на Висшия съдебен съвет. В тях ще могат да бъдат настанени още около 200 души. 

Миналата седмица Съюзът на съдиите в България призова Bиcшия cъдeбeн cъвeт, двете върховни съдилища и прокуратурата дa пpeдocтaвят пoчивнитe cи бaзи зa нacтaнявaнe нa бeжaнци oт Уĸpaйнa. Досега няма реакция от съдилищата и Висшия съдебен съвет.

Иван Гешев на границата. Снимка: БНР

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?