Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само столичната топлофикация стресирала абонатите с високи сметки

Оплакванията срещу изравнителните фактури са по-малко от процент, хвали се шефът на предприятието

23 Септ. 2020ЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Кирилова

Проблемът със сметките за парното "може би малко се преувеличава".  Това заяви председателят на  Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на БНТ тази сутрин. Според него известни смущения има само в София - най-вече защото хората не четели внимателно и гледали само първата страница на изчисленията.

Самите фактури изглеждат по един и същи начин за всички топлофикации поне от 6-7 години. Единствено и само проблем има при "Топлофикация София" и той е свързан с първоначалното й възприятие - първо се вижда сумата, която обобщава целия отоплителен сезон, а после идва реално дължимата, обясни Георгиев.

За по-убедително той изтъкна, че в Комисията за енергийно и водно регулиране имало само стотина  жалби от абонати в столицата, при другите топлофикации оплакванията се броели на пръстите на едната ръка, а в Бургас били нула. Това, което шефът на браншовата асоциация не казва, е, че на хората им е омръзнало да  водят битки срещу неразбираемите фактури за парно и нескончаемите изравнителни сметки  и преизчисления, а и не вярват, че има смисъл да се подават възражения в самата топлофикация и сигнали в КЕВР. Затова пък жалбите до омбудсмана се множат.

Заради многобройните оплаквания  и заради критиките на обществения защитник КЕВР започна проверка на калкулациите.  Недоволството на хората срещу скъпото парно бе подхранено и от продължилите с месеци натяквания на премиера Бойто Борисов, че България се е преборила за 40% намаление на цената на руския природен газ и хората ще го усетят в сметките си, като дори ще им връщат надзвети суми за предишни месеци. 

Кремен Георгиев обясни: "Във всички газови топлофикации се връщат пари. Но връщането на суми за преден период и изравнителната сметка не са директно свързани една с друга, просто излизат в един и същи момент. В крайна сметка намалението за целия период за цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019-март 2020 намалението е различно. Тоест, изчислява се по нова формула и всеки един месец се получава различна цена на газа от тази, която е била. В месеците с най-голямо потребление намалението всъщност е било най-малко - към 10%, а  средно претегленото намаление никога не е било 40%. Цената на топлинната енергия не се определя само от цената на газа", посочи председателят  на асоциацията.

 

ВСИЧКО НИ Е НАРЕД?!

Изпълнителният директор на столичната топлофикация Александър Александров твърди, че сметките са си наред и че недоволните клиенти всъщност били съвсем малко.  Той посочи, че до 8 септември в предприятието  били постъпили 1953 жалби, от които 1157 били пренасочени за отговори към топлинните счетоводители. "С подадените пред омбудсмана над 200 жалби и 111 пред КВЕР оплакванията са от около половин процент от клиентите ни", поясни Александров, като изтъкна: "Ще бъдат проверени изравнителните сметки, предоставени от топлинните счетоводители, но можем да гарантираме, че няма проблем с нашата билинг система".

Междувременно "Топлофикация София" удължи до 30 септември срока за подаване на възражения срещу изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон. Отсрочката дойде след като Министерство на енергетиката обяви, че  ще извърши проверка как столичната топлофикация и топлинните счетоводители са формирали изравнителните изчисления. 

 

Още по темата