Медия без
политическа реклама

Русия спря част от газа за Германия

Еврокомисията: Няма данни страна от ЕС да е платила газ с рубли

02 Май 2022Обновена
БГНЕС/ЕПА

Русия спря в понеделник доставките на газ през Полша до Германия по газопровода Ямал-Европа, съобщи Ройтерс, цитирайки данни на оператора на газопровода Gascade. Малко по-късно Нова тв съобщи, че подаването на газ е било подновено. 

Физическите изходни потоци в измервателния пункт Mallnow на германската граница са били 13 218 713 киловатчаса в час, преди да паднат до 0, показват данните, посочи Ройтерс".  По-рано днес стана ясно, че "Газпром" не е резервирал капацитет за транзит на газ по газопровода Ямал-Европа за третото тримесечие по данни от търга на платформата GSA.

Германия получава газ от Русия и по Северен поток, който към момента не е спрян.

Новината идва след срещата на министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС, които единодушно заявиха солидарност с България и Полша и осъдиха спирането на газа за тях едностранно от страна на "Газпром". Днес те заседаваха извънредно в Брюксел, за да проучат възможностите за допълнителни действия за сигурността на доставките, транзита на газ и управлението на резервите на синьо гориво в следващите седмици и месеци.

"Европейският съюз няма да плаща в рубли и няма да допусне да ни се налага грубо нарушаване на действащи договори", заяви министърът на енергетиката и околната среда на Франция Барбара Помпили.  Франция в момента  председателства Съвета на ЕС.

По-рано и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че засега нито една страна не е открила сметка в рубли, както и че на този етап няма непосредствен риск за България и Полша от недостиг на синьо гориво. "В момента нивото на газ в складовете в ЕС е над 32% и нараства непрекъснато. За да се избегне криза, трябва да се фокусираме върху три области - извънредни планове за доставки при координация на ниво ЕС, запълване на складовете в Европа до следващия отоплителен сезон до 90% от техния капацитет и обща енергийна платформа за съвместни поръчки", заяви Симсон.

Преди срещата на енергийните министри еврокомисарят Кадри Симсън каза, че все още няма подробности за новия пакет от санкции, които ЕС ще наложи на Русия. Не е ясно и кога точно ще влезе в сила.

На срещата трябваше да бъде обсъдено дали Европейският съюз да наложи петролно ембарго на Русия. По този въпрос все още сред 27-те няма единно мнение.

"Германия преразгледа позицията си и вече е готова да спре вноса на руски петрол", обяви по-рано днес министърът на икономиката Роберт Хабек. Все пак пред журналисти Хабек коментира: "Германското становище е, че трябва добре да подготвим тези стъпки и да не се допуска икономическата ситуация да излезе извън контрол. Германия постигна голям напредък по отношение на въглищата и нефта и е напът да го направи и по отношение на газа. Другите страни се нуждаят от малко повече време".

Германският канцлер Олаф Шолц също коментира темата: "Eвpoпeйcĸият cъюз щe cпpe внoca нa pycĸи въглищa пpeз лятoтo и щe oтĸaжe pycĸи пeтpoл дo ĸpaя нa гoдинaтa". Шолц зaяви oщe: „Гepмaния ниĸoгa нямa дa пpизнae aнeĸcия нa Уĸpaйнa“

"Австрия също е готова да понесе последствията от ембарго на ЕС върху руския петрол, ако Европейската комисия и страните членки на ЕС решат да го въведат", каза австрийската министърка на енергетиката Леоноре Гевеслер, цитирана от ДПА. Гевеслер, която преди изразяваше скептицизъм към налагането на санкции срещу руската енергия, каза, че е важно ЕС да взема решенията за санкции заедно.

"Полша е готова да стане напълно независима от руския петрол и ще помогне на други държави да прекратят вноса на изкопаеми горива от Русия", заяви полският министър на околната среда и климата Ана Москва. Тя увери, че полските газохранилища ще бъдат напълнени за следващата зима.

Очаква се обаче Унгария да наложи вето на решение за европейско петролно ембарго. България също не е склонна да подкрепи такава стъпка, стана ясно от изявление на премиера Кирил Петков в неделя. Според Петков до такова ембарго няма да се стигне заради невъзможността на няколко от страните в ЕС да понесат това, сред които България.

В същото време като се позовава на представители на европейските институции, "Ройтес" съобщи, че Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. България обаче не се споменава.

Очаква се министрите да набележат мерки за укрепване на координацията между страните-членки, както и общите послания, които да бъдат отправени.

Министрите ще обсъдят нивото на подготовка на ЕС за криза на доставките и мерките на солидарност, както и инструментите, които биха искали да използват в този контекст. Те ще представят анализи за възможното им прекъсване и евентуалните извънредни действия, с които да укрепят подготовката на общностно равнище.

Миналия четвъртък вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев увери, че няма да има недостиг от газ за страната ни и допълни, че новите доставки могат да се окажат дори по-изгодни.

Ако "Булгаргаз" беше подписал анекса с "Газпромекспорт" за плащане в рубли, цената на природния газ за месец май щеше да е минимум 11 % по-висока.
България няма да открие сметка в Газпромбанк и няма да промени начина на плащане на руския газ, заяви от Брюксел вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата