Медия без
политическа реклама

Растат подозренията, че България става параван за внос на руски газ

Енергийният министър да представи в Народното събрание споразумението между "Булгаргаз" и турската "Боташ", поискаха от "Демократична България"

05 Яну. 2023

Сключеното от служебното правителство споразумение с турската държавна компания "Боташ" за доставки на втечнен природен газ за България е диверсификация от гледна точка на маршрутите, но остава неясно откъде точно ще идват новите количества синьо гориво. Възможно е "Боташ" да бъде използван като параван за доставки отново на руски природен газ.

Тези подозрения изрази пред БНР Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията. Владимиров е поредният енергиен експерт, който допуска, че с това споразумение страната ни отново отваря вратите си за внос на руски газ.

Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.

"От споразумението не става ясно какво точно ще се случва. Става по-скоро ясно, че ще купуваме газ от "Боташ", тоест ще разчитаме на турската компания да договаря количества с трети страни или да използва от микса си, който е много разнообразен", коментира Владимиров. И припомня, че турската национална компания "Боташ" е монополист на турския пазар и един от основните клиенти на "Газпром" - в момента най-големият клиент на "Газпром" в света".

"Въпросът е какви ще са пазарните условия и дали не се опитваме да продължим руската ни зависимост", посочва експертът.

Министърът на енергетиката Росен Христов да представи пред народните представители споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", настоява депутатът от "Продължаваме промяната" Ивайло Мирчев. 

Чрез профила си във Фейсбук той информира, че е изпратил писмо до енергийният министър, с което също така го приканва да бъде изслушан в парламента.

 

 

Още по темата