Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рафинерията на "ЛУКойл" в Сицилия е вече под италиански контрол

След ДБ, и ДПС призова държавата да поеме управлението на бургаската рафинерия

02 Дек. 2022Обновена
EPA/BGNES

Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави в четвъртък рафинерията на руския петролен гигант "Лукойл" в Приоло, Сицилия, под временно управление на държавата, за да избегне нейното затваряне и да гарантира непрекъснатостта на националните енергийни доставки, съобщи за Франс прес правителствен източник, предаде БТА.

Имаше опасност контролираната от "Лукойл" рафинерия ИСАБ (ISAB) - една от най-големите в Европа, да спре производството си поради предстоящото влизане в сила на 5 декември на ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море.

"И България трябва да постави петролната рафинерия на "Лукойл" в Бургас под контрола на държавата по подобие на Италия", обяви днес по Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод законопроекта на ДПС за контрол на прилагането на дерогацията за вноса на суров петрол от Русия, превозван по море. Законопроектът предвижда да се забрани износът на нефтопродукти, получени от руски нефт, и вече мина на първо четене в енергийната комисия в парламента.

"България е получила дерогация за две години на ембаргото върху вноса на руски петрол, но това не означава, че ние трябва да разрешим да се преработват милиони тонове руски петрол и да се реекспортират за други страни", каза Цонев.

Подобна позиция за поставяне на руската рафинерия у нас под контрола на държавата вече изразиха и депутатите от "Демократична България", които обявиха, че подготвят законопроект, който да регламентира как да стане това.

"Само така рафинерията няма да спре да работи. А след като се обложат свръхпечалбите на завода допълнително с 33%, може да се намалят и цените на дизела и горивата в България", обясни Йордан Цонев. 

Все още у нас има спор дали изключението за България от петролното ембарго, което предишното правителство на четворната коалиция договори до края на 2024 г., важи и за износа на получените в Бургас нефтопродукти от преработката на суровия руски нефт. Служебният кабинет твърди, че регламентът на ЕС за прилагане на дерогацията не забранява износа на нефтопродукти и ако държавата със свой акт сама забрани този износ, рафинерията в Бургас трябва да затвори. Същото предупреждение направи и ръководството на "Лукойл Нефтохим". 

Според Йордан Цонев няма опасност при проблем с бургаския завод да се появи дефицит на горива в страната. "Рафинерия има в Констанца, рафинерия има в Солун. Да не мислите, че е по-скъпо да се внасят горива оттам с цистерни? Най-високи са цените на "Лукойл". В Гърция горивата са скъпи заради местния акциз", каза Цонев.

По думите му  "въпросът не е колко ще струва бензинът, а ние лоялен партньор ли сме на ЕС и подкрепяме ли усилията на ЕС и на евроатлантическите ни партньори". 

КОМПРОМИС

Днес служебният вицепремиер по икономическите въпроси Христо Алексиев лансира компромисна позиция на фона на категоричното становище на служебното правителство от преди дни, че забраната за износ на продукцията на "Нефтохим" ще доведе единствено до щети за българските потребители. 

"За мен, като служебен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е разумно да се забрани износът на дизелово гориво, за да бъде защитен интересът на българските граждани", каза Алексиев в парламента, цитиран от БТА. Той посочи, че подобна стъпка е предприела съседна Сърбия, а темата е част от комуникацията на страната ни с Европейската комисия. Отговорът на Христо Алексиев бе в рамките на парламентарния контрол след въпрос от народния представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев, който поиска информация докъде са стигнали разговорите на страната ни с ЕК по темата.

Алексиев за пореден път отбеляза, че в санкционния регламент няма изрична забрана към България за износ на нефтопродукти с произход от руски суров петрол. "Дерогацията за суров петрол е дадена на България, за да може страната ни да задоволи нуждите на своите граждани. Потреблението на горива в България е 3 млн. тона годишно, от които 2,5 млн. тона е дизелово гориво и то се осигурява основно от бургаската рафинерия", обясни той.

Наред с бензин и дизел при преработката на нефт се произвеждат и други деривати и съпътстващи продукти, като за някои от тях няма реализация в България, посочи още Алексиев. По думите му, ако те не бъдат освободени за износ, складовете на рафинерията ще се запълнят за 14 дни и тя ще трябва да спре работа и България ще трябва да внася горива от други страни", предупреди Алексиев.

В ИТАЛИЯ

Наложеното "временно администриране" на рафинерия ISAB в Сицилия е предвидено за максимален срок от 12 месеца, съобщи Франс прес. Правителството на Италия прие постановление в тази връзка.

"Спешната намеса има за цел да предпази едновременно стратегически национален енергиен обект и равнищата на заетостта, които са така важни за Сицилия и за цялата страна", отбеляза Мелони в кратко изявление, без да уточнява съдържанието на постановлението.

С поставянето на рафинерията под държавен надзор Рим следва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите в Германия на руската петролна група "Роснефт", която управлява там множество рафинерии.

Оцеляването на рафинерията ISAB е заложено на карта, тъй като тя е принудена да се снабдява с петрол изцяло от Русия, при положение, че преди войната в Украйна делът на руския петрол беше 10-15%. Опасявайки се от санкции, европейските банки престанаха да финансират рафинерията и да й предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни.

ISAB има капацитет за рафиниране на 10 милиона тона суров петрол годишно с възможност той може да бъде увеличен до 14 милиона тона. Тя осигурява около 20% от националните нужди.

Това е временно решение, за да се избегне "блокирането на машини и дейности и последващи бедствия за заетостта", коментира преди министерския съвет Ренато Скифани, управител на област Сицилия.

"Решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация", отбеляза той.

В тази връзка американският инвестиционен фонд "Кросбридж енърджи партнърс" (Crossbridge Energy Partners) преговаря по споразумение с "Лукойл" за купуване на рафинерията, чиято стойност се оценява на 1-1,5 млрд. евро, съобщи вчера в. "Файненшъл таймс".

 

Правителството на Италия се подготвя да национализира притежаваната от руската компания "Лукойл" рафинерия в Сицилия и ще поиска от кабинета да вземе решение по въпроса на среща, насрочена за четвъртък.

 

Ключови думи:

ЛУКойл, Италия, контрол

Още по темата