Медия без
политическа реклама

Радев: Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа

30 Септ. 2022Обновена

"Азербайджан е желан и стратегически партньор за България. В днешната визита на президента Илхам Алиев има двойна символика - тази година отбелязваме 30 години от установяване на икономически отношения между двете страни, а на 1 октомври ще бъде открита официално газовата връзка между България и Гърция, по която реално за първи път ще потече газ от Азербайджан".

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти след пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан, включително и разговор на четири очи с президента на Алиев, който е на двудневна визита у нас.

"Интерконекторът с Гърция не е просто един инфраструктурен проект, а проект, който променя решително енергийната карта на Европа и е мощен катализатор за развитието на икономическото сътрудничество в целия регион", заяви президентът Радев.

На официалната церемония по откриването на интерконектора в Националния дворец на културата утре, 1 октомври, участие ще вземат също така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерите на Гърция и Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, както и президентите на Сърбия и Република Северна Македония Александър Вучич и Стево Пендаровски.

Радев съобщи, че преди ден е получил предложение от междусистемните газови оператори на Румъния, Унгария и Словакия да се включат в транзитирането на допълнителните количества азерски газ, договорени между Азербайджан и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през лятото на тази година. Според това споразумение Азербайджан ще удвои износа на газ за Европа.

"Вместо да чакаме дълго време и да влагаме значителни средства за разширяване на газопреносната мрежа, ние може да ползваме интегрираните преносни мрежи на тези четири държави - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това ще даде възможност газ да стига по-бързо, евтино и сигурно до Централна, Западна и Южна Европа. Тази тема ще бъде обсъдена и с председателя на Еврокомосията Урсула фон дер Лайен", каза Радев и посочи, че България още през октомври ще организира работна група на високо ниво за реализация на този проект.

Двамата президенти са обсъдили и нови възможности за икономическо сътрудничество. Една от тях е големи индустриални консуматори на природен газ като производителите на торове, полимери и стъкло в България да получават директно газ от Азербайджан, а впоследствие да излизат заедно на външни пазари и да поделят печалбата си. "По този начин се спестяват огромни средства за транспорт, а от друга страна се облекчава газовият оператор "Булгаргаз", посочи Радев.

Тема на разговорите е била и концепцията "природен газ срещу електричество", обсъдени са възможности и за съвместни производства на "зелен водород", компоненти за автомобилната индустрия, сътрудничество в земеделието, хранително-вкусовата промишленост и фармацията.

"При настоящите условия спешността на мерките и рязкото засилване на добива на газ и на доставките за Европа са по-важни от всякога", посочи Илхам Алиев. "Азербайджан се е доказал като надежден партньор и износител на газ", каза той и нарече пускането на газовата връзка между Гърция и България историческо събитие.

Алиев подчерта, че е обсъдено и бързо отворяне на офис на азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР в България. С президента на Азербайджан пристигна и бизнес делегация, която ще се срещне с потенциални български партньори.

Президентът на Азербайджан бе посрещнат с официална церемония днес пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ с изпълнение на химните на двете страни, артилерийски салюти, приемане на строя на почетния гвардейски караул и полагане на венци пред паметника на Незнайния воин. Алиев е ключов гост при откриването на газовата връзка с Гърция, защото през нея ще пристига пълният обем азерски газ по дългосрочния договор с България. Синьото гориво се доставя по Трансадриатическия газопровод, а количеството е 1 млрд. кубични метра годишно, което е около 1/3 от вътрешното потребление на България. Цената е чувствително по-ниска от тази на спрените от "Газпром" доставки.

Азерският газ по договор трябваше да започне да пристига в България от началото на 2020 г. Това обаче се оказа възпрепятствано заради все още неизградената газова връзка с Гърция. Нейното строителство се забави повече от 10 години.

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщи, че е издала и последните разрешителни, които ще позволят от утре българо-гръцката газова връзка да заработи.

"В резултат на това цената на синьото гориво през октомври се очаква да е малко под 240 лева за мегаватчас", съобщи председателят на регулатора Иван Иванов. 

По повод новината, че през интерконектора може да минават и доставките на газ за Румъния, Унгария и Словакия Иванов уточни: "Първо ще се водят разговори от българска страна за допълнителни количества директно за България. Румъния, Унгария и Словакия имат ангажимента да проведат своите разговори с представителите на дружеството в Азербайджан и да договорят количеството, сроковете и цената на доставките, които ще бъдат осъществени".

През газовата връзка с Гърция може да постъпват доставки и от други източници, включително на втечнен природен газ от терминал за регазификация. "Независимо дали се касае за терминал в Гърция или в Турция, тези количества да бъдат доставяни до Комотини, откъдето да бъдат пренасяни към България и останалата част от Югоизточна Европа", каза Иван Иванов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата