Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин дръпна реч за инфлация, отвертки и дървеници

Кремъл все повече се изнервя от западните санкции и икономическите проблеми

02 Ноем. 2023
В тв изява Путин накоха подчинените му министри и централната банка, че населението обеднява, а те не се справят с инфлацията.

Военните неуспехи и икономическите трудности все повече изнервят господарите на Кремъл. Президентът Путин направи специална видеоконференция, излъчвана в тв ефир, на която смъмри правителството и централната банка за несправяне с инфлацията и се опита да иронизира ефекта на западните санкции, признавайки всъщност, че те работят твърде успешно. 

Руският държавен глава обяви, че санкционният натиск от западните страни ще се увеличи още и правителството трябва да се подготви за това. "Нашите партньори вече довеждат фантазиите си до абсурд, забранявайки вноса на отвертки, игли и така нататък в Русия. Но колкото по-малко боклуци, толкова по-добре. Има по-малък шанс у нас да бъдат внесени дървениците* от големите европейски мегаполиси", обясни Путин . 

 

Владимир Путин изрази бащинска загриженост заради растящите цени и обедняването на населението: "Това пряко засяга благосъстоянието на руските семейства и нашите граждани“. И публично насмете подчинените си, задето не се справят с инфлацията:  "Още веднъж обръщам внимание на правителството и Централната банка на Русия върху важността на ефективните, координирани действия за намаляване на инфлацията".  Само преди дни в опит да натисне надолу инфлацията Руската централна банка вдигна основната лихва до по-високите от очакваните 15%.

За да открои поне нещо позитивно, президентът посочи в речта си, че безработицата в страната е рекордно ниска - под 3%. Всъщност зад този процент се крие огромен проблем - недостиг на работна ръка, защото много хора в работоспособна възраст са на фронта или са мобилизирани в производства, свързани с войната. Отделно много руснаци намериха начини да напуснат страната, за да не бъдат изпратени да се бият в Украйна или просто за да потърсят по-добър живот. 

Руската икономика се крепи основно на военно-промишления сектор. Повечето отрасли - "локомотиви", са под натиска на западните санкции, свиващи се пазари и недостиг на хора.

 

* За дървениците 

Наскоро точно по време на Седмицата на модата в Париж в социалните мрежи бързо набра скорост "новината", че френската столица е пламнала от дървеници. Настана паника, но скоро се разбра, че слуховете за "нашествие" са силно преувеличени и че няма необичайно размножаване на неприятните насекоми.