Медия без
политическа реклама

Протест на пътни фирми блокира София

Те настояват за изплащане на дължимите пари и за оставката на регионалния министър

11 Окт. 2021Обновена
Тежката пътна техника е на жълтите павета и предизвиква огромно недоволство на столичани
Bulfoto
Тежката пътна техника е на жълтите павета и предизвиква огромно недоволство на столичани

София е блокирана днес от протест на пътни фирми, в който се включиха около 3000 души и около 100 тежки машини. Протестът е организиран от браншовата камара "Пътища".

Тежката техника е разположена в две колони на пътното платно, за да не се затруднява движението. В 07.15 - колоната потегли по бул. "Цариградско шосе" и после по бул. "Цар Освободител" и вече е паркирана в отсечката на бул."Цар Освободител" и ул. "Раковски".

От 07.00 ч. до 12.00 ч. на 11 октомври се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл."Александър Първи".

От 8.00 ч. до 12.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Дондуков".

"Сега" попита Столична община защо е разрешила провеждането на масово мероприятие с участието на тежка механизирана техника в историческия център на София, който според Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община е територия със специална регулация по отношение на навлизането на такава техника. Съгласно същата наредба тежки товарни и строителни камиони над 4 т. не могат да влязат в Зона "Център" на София между 7 ч. сутринта и 21 часа вечерта. В Закона за събранията, митингите и манифестациите пък се казва, че кметът на общината, както и организаторите на събитието, "вземат необходимите мерки за безопасността на движението". Общината бе попитана и дали ще наложи глоби на организаторите за нарушаване на забраната за навлизане на тегка техника, както и за увреждане на общинска собственост със статут на недвижим културен паметник, каквито са жълтите павета.  

Водачите на тежката техника ще бъдат наказани с глоба от 30 лв., тъй като нарушават Закона за движение по пътищата, съобщи Борислав Муеров, зам.-директор на ГД "Национална полиция", цитиран от БТВ. 

“Напрежението в бранша, липсата на какъвто и да било диалог води до промяна на исканията ни. Всички пътно-строителни фирми, членуващи в ББК “Пътища”, искат оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова! Настояваме за конкретни действия по разплащането на дължимите суми“, обясняват организаторите от Българската браншова камара „Пътища“.

Регионалният министър обаче смята, че пътните фирми нямат основания за протест, тъй като са преведени аванси за 1.5 млрд.лв., а извършените дейности са за около 900 млн.лв. Тя заяви, че вече няма да преговаря с професионални организации, а само със собствениците на фирмите, които е поканила днес на разговор.

Към 12.30 започна изтеглянето на техниката, за утре е планиран нов протест в същия формат от 8.30 ч.

 

Регионалният министър Виолета Комитова се усъмни в искреността на протеста на работниците от пътните фирми. В петък служители на фирми от Браншова камара „Пътища“ излязоха за пореден протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пътни фирми, протест

Още по темата