Quantcast

Медия без
политическа реклама

Притеснени туристи отменят пътувания до Египет и Йордания

При анулиране на пътуване за тези дестинации не може да върнем парите, предупредиха туроператори

11 Окт. 2023
Организираните екскурзии до Йордания са обикновено с директен полет до курорта Акаба.

Туристическите пътуванията до Израел бяха прекратени още от първия ден на военните действия там. Тази дестинация изпада и от спирките на круизните кораби.

Туроператорите обявиха, че клиентите с провалени пътувания до Израел имат право на три варианта - да получат парите си обратно, да получат ваучер за същата дестинация, но за бъдещ период, или да запишат друга екскурзия. "Всеки туроператор е длъжен да възстанови сумата на туристите за неизползваните услуги на израелска територия. Всички, които работят с Израел, предлагат възстановяване на сумата, замяна с друга програма на съответната агенция или ваучер за бъдещ период. Срокът е до 1 година", увери пред БНР Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризъм".

Мнозина туристи обаче са разтревожени за планирани пътувания до съседните на Израел Египет и Йордания и търсят начин да ги отложат. За тези дестинации обаче туроператорите не носят ангажимент да върнат парите.

"Няма проблеми за осъществяването на пътувания до Египет и Йордания и в тези случаи, ако туристът се откаже сам от пътуването си, то тогава действат клаузите по договора с туроператора", посочи Павлина Илиева. По думите й огромно количество хора се обаждат във връзка с Йордания и Египет. 

"Там следим сериозно обстановката. В момента в двете държави ситуацията е спокойна и не е засегната от това, което се случва в Израел. Което означава, че ако някой турист се откаже поради страх, то по договор ще действат условията и клаузите на договра, т.е. ще бъде отказ от пътуването. Разбирам страха на хората, но да имат предвид, че важат клаузите по договора. Ако е наближило пътуването, то няма как да се възстановят суми по него. Ние нямаме основания да прекратим веригата и договорите, които сме сключили с отсрещните държави", обясни Илиева.

В повечето общи договори, ако потребителят анулира или прекъсне пътуване по лични обстоятелства, той дължи неустойки към туроператора за разходите, направени към дадения момент във връзка с туристически пакет. Неустойките може да варират от 30 до 100% от цената на туристическия пакет в зависимост дали пътуването е със самолет или с автобус и от това колко дни преди пътуването потребителят се е отказал от него.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Междувременно Министерството на външните работи (МВнР) апелира да се избягва посещението на райони в Йордания, в които се провеждат демонстрации и има голямо струпване на хора във връзка с последната ескалация на израелско-палестинския конфликт от октомври 2023 г. 

В Хашемитско кралство Йордания се наблюдават масови протести в подкрепа на палестинската национална кауза. Такива се организират основно в столицата Аман, градовете Зарка, Ирбид и Русейфа, както и в населени места от северозападната част на страната. Следва да се избягват туристически посещения на граничните с Израел и Западния бряг региони и гореизброените градове. В столицата да не се посещават районите на Стария град (т.н. Даунтаун) и джамиите „Ал-Хусейни“ в Стария град и „Ал-Калути“ в кв. "Ал-Рабиах". Силите за сигурност и обществен ред взимат необходимите мерки за мирното протичане на демонстрациите, но следва да се проявява повишена бдителност, предупреждават от МВнР. 

В случай на преминаване на групи от Израел в Йордания, те трябва да организират предварително автобус, който да ги чака от йорданската страна на границата, обясняват от външното ни министерство. 

ТУРИСТОПОТОК

Туроператорите казват, че има много отменени организирани пътувания до Израел, защото от октомври започва сезонът на екскурзиите и на поклонническите пътувания до Светите места. Засега не се знае дали пътувания за ноември и декември ще се състоят. 

9 485 български граждани са пътували до Израел през миналата година по данни на Националния статистически институт. Много по-голям е броят на туристите от Израел, които посещават страната ни. Сега това е невъзможно, тъй като много авиолинии отмениха полетите си, а летището в Тел Авив работи със силно ограничен капацитет. Туристите от Израел са на 4-то място по брой регистрации с поне една нощувка у нас от януари до юни тази година - малко над 82 хиляди, като бележат ръст спрямо същия период на миналата година с 64%. През миналата година те са били повече от 152 хиляди.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?