Quantcast
Председателят на КЕВР: Премиерът говори некомпетентно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Председателят на КЕВР: Премиерът говори некомпетентно

Правителството иска брутално да ни смачка, готов съм да заведа дело за клевета, коментира Иван Иванов
7 085
 БНТ
Председателят на КЕВР Иван Иванов не приема упреците на новото правителство за работата на комисията.

"22 години никой не е отправял обвинение, че КЕВР саботира правителството. Нещата, които бяха казани, могат да се дължат или на ниско ниво на информираност, или на високо ниво на некомпетентност в материята. Но това не може да бъде оправдание на българския премиер – когато не е некомпетентен, би трябвало да потърси съвет и да бъде по-сдържан в изказванията си...Лозунгът нулева толерантност към корупцията е хубав, но трябва да бъде придружен и от друг – нулева толеранстност към некомпетентността".

Това заяви в ефира на БНР дългогодишният председател на КЕВР Иван Иванов. Иванов обясни запазването на мълчание по темата до сега с факта, че е бил стъписан от абсрудните твърдения по адрес на комисията. КЕВР обяви решението си за увеличение на цената на тока от 1 януари в първия ден от встъпване в длъжност на новото правителство. Цените бяха замразени за три месеца с решение на НС. 

"Графикът, по който работи комисията, е твърдо и законово регламентиран. Има минимални срокове за обявяването му, срокове за провеждане на обществени обсъждания, насрочване на заседания. Комисията е независим орган и работата й не зависи от датите, на които дадено правителство стъпва в длъжност или подава оставка", коментира Иванов. Според него правителството е проявило преднамереност не само за датата на вземане на решението на КЕВР, но и спрямо съдържанието му, както и в нежеланието си да се консултира за въведения безумен мораториум върху цените.

"Ние успяхме с чисто регулаторни мерки, без нито един лев от бюджета, да сведем увеличението на цената на тока от 64% на 11,5%. Обясних на служебния премиер как то може изобщо да не се усети, ако се намали ДДС от 20 на 10%", коментира Иванов. Той допълни, че това не би ощетило хазната, но вместо това кабинетът е завил към един вреден мораториум.

„Многократно премиерът Петков и неговият най-близък кръг повтаряха, че за всяко решение трябва да се направи подробен анализ. Това, което се направи с мораториума, е точно обратното. Бе приет буквално за час, с една козметична промяна на следващия ден. Този мораториум нанася тежка вреда – тези три месеца ценинте са замразени, но фактически те нарастват и това е неизбежно. Тази цена трябва да се плати в последствие от българските потребители“, коментира Иванов. Според него мораториумът е разделил различните потребители, лишавайки една част от тях от компенсации. За потребителите на газ още няма разписани правила за компенсации, а хората, които са на дърва и пелети, ще продължат да ги купуват на многократно завишени цени, обясни Иванов. Мораториумът според него ще източи стотици милиони от бюджета за компенсации, които могат да се използват по-ползотворно. 

ОБИДА 

„Аз съм в процес на събиране на личните си вещи от КЕВР, защото вярвам, че правителството ще изпълни заявката да определи нов председател на КЕВР до края на януари. Но аз останах начело на комисията след изтичането на мандата, защото законът ме задължава. Готов съм да заведа дело за клевета за твърдението, че КЕВР не си върши работат и съм тук да защитя предимно хората, които работят в комисията. За намесата на правителството в работата на КЕВР е информирана и Европейската комисия, откъдето очаквам да се получи позиция“, каза още Иван Иванов. Той допълни, че дори му е минала идеята да обяви гладна стачка заради неоснователните упреци срещу комисията.

 

Още

По-добре да не оставим България на лумпенизираните агитки

30.09.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3330
Руски кораби са забелязани край "Северен поток" преди взривовете

29.09.2022

Обновена

14325
Германия се опасява, че "Северен поток" е извън строя завинаги

28.09.2022

Обновена

14368