Quantcast
Правителството гласи подкрепа "80/20" за туризма | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Правителството гласи подкрепа "80/20" за туризма

Тристранката постигна съгласие за по-голям размер на минималното обезщетение за безработица и по-голям платен отпуск за родители с малки деца
1 842
 Илияна Кирилова

Два сектора - туризъм и транспорт, да получат специална антикризисна помощ, са се разбрали социалните партньори на он-лайн заседание на съвета за тристранно сътрудничество, продължило днес повече от 5 часа. Общо 65 са антикризисните мерки, предложени от работодатели и синдикати. По 20 от тях постигнахме съгласие, заяви пред бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Окончателно обаче одобрените и от правителството мерки ще станат ясни следващата седмица, разговорите продължават.

В туризма се обсъжда модификация на схемата за подпомагане на заетостта "60/40". Държавната субсидия вероятно ще бъде по-голяма - 80% от заплатата и осигуровките на наетите. Така ще се насърчат и подпомогнат хотелиери и ресторантьори при назначаване на персонала за летния сезон. Това е по-добър подход от ваучерите за почивка, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Имало принципно одобрение и от финансовия министър Владислав Горанов.

Размерът на минималното обезщетение за безработица от 9 лева на ден ще се увеличи, както и платеният годишен отпуск за родители с малки деца. Това са други две теми, по които има съгласие.

Най-вероятно минималното обезщетение за безработица ще се обвърже с минималната работна заплата и ще стане 60% от нея, посочи Пламен Димитров. Така напрактика за тази година най-ниският размер на парите, които безработните ще получават на ден, ще е 17 лв. Все още финансовият министър Владислав Горанов не е одобрил сумата и е казал, че ще изчака втората половина на май, за да се направят разчетите. Близо 40% от безработните в момента получават минимално обезщетение от бюрата по труда.

Социалният министър Деница Сачева е одобрила увеличаване на платения отпуск за работещи родители с малки деца, които от извънредното положение не ходят на детска градина и училище. Увеличението ще бъде с още 20 дни и ще важи само за тази година. Възнаграждението за този допълнителен отпуск ще бъде поет от фонд "Безработица" на НОИ, а не от работодателите, посочи Пламен Димитров. Отделно от това ще се увеличи двойно и срокът на неплатения отпуск, който се признава за стаж - от 30 на 60 дни.

Специално ще бъдат подпомогнати и всички видове транспорт, но мерките ще бъдат обявени утре. До седмица ще е ясен и новият пакет антикризисни мерки към икономиката. 

 

 

 

 

Още

Рейтинг 2021: Рекорден скок на безработицата при младите висшисти

02.12.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2373
Кирил Петков с бг слоган: Една дестинация - 100 преживявания

26.11.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

2568
Пътуванията на българите в чужбина съвсем секнаха

22.11.2021

7024