Медия без
политическа реклама

С по-високи компенсации кабинетът се опитва да спре протеста на 18 май

Фирмите ще получат повече помощи за тока през май и юни, плащат газа по априлските цени

16 Май 2022Обновена
Илияна Кирилова

Компенсации за високата цена на електроенергията без таван за май и юни и замразяване на цената на природния газ на нивото от април. Това обещаха на бизнеса премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов. Днес те проведоха среща с работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет под натиска на обявения за 18 май национален протест.

"Обединихме се около решението за май и юни да има компенсации за небитовите потребители на ток без таван над цени от 200 лв. за мегаватчас, което да даде възможност фирмите да нямат притеснения. Наред с това обсъдихме дългосрочни мерки, които да дадат сигурност и предвидимост след юни", посочи премиерът Кирил Петков.

Той заяви, че в следващите седмици в Народното събрание ще бъде внесен законопроект за дългосрочен механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на енергията. Представени са били възможностите и за дългосрочни договори за доставки на природен газ.

Правителството и бизнесът се разбраха за следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за май и юни за електроенергията - 80% от повишението на цената на електроенергията над 200 лв., без таван. По текущи данни от БНБ това означава, че през двата месеца  компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството е подсигурило необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от април заради което правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса през май ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия чрез законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и чрез изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ и частни производители на електроенергия, които получават гарантирана доходност по договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, е уверил премиерът.

"Диалогът бе ползвотворен. Мерките за компенсиране на високата цена на тока за май и юни са с изричната договорка, че след това проблемът ще бъде решен дългосрочно. Може да успокоим всички предприятия и работещи хора.", заяви Добри Митрев, председател на БСК, след срещата.

ПРОТЕСТНАТА ГОТОВНОСТ ОСТАВА

"Исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ ги смятаме за изпълнени. Затова един мащабен протест за цена на газ и ел.-енергия не би бил основателен", каза на специална пресконференция Васил Велев, председател на АИКБ.

От БСК обаче обявиха, че във вторник - 17 май, предстои среща на правителството и с недоволните превозвачи и от резултатите от тази среща също зависи дали на 18 май ще има национален протест. Както е известно превозвачите имат няколко искания, включително и замразяване на обхвата и тарифата на тол-системата, което засега категорично се отхвърля от вицепремиерито Асен Василев и Гроздан Караджов.

"КРИБ ще остане в протестна готовност. Искам да видя дали това, което ни беше обещано, ще се случи. Преди време пак имахме среща в МС и нищо от обещаното не се случи. Затова ние ще останем в тази протестна готовност. Ние не говорим само за компенсацията на енергията, а ще останем в протестна готовност, докато не видим удовлетворяване на исканията на строителите и на транспортния бранш. Докато не видим разбирателство и че правителството се вслушва в тези искания. Ако протестът се състои, на него могат а дойдат до 30 хиляди души по наши изчисления", каза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. 

От Камарата на строителите в България настояват да се въведе индексация на договорите по обществени поръчки с държавни и общински възложители. За целта също е необходима законова промяна, която да позволи актуализация на цените на строителните материали. Работодателските организации са приканили правителството по-бързо да се разплати и с пътно-строителните фирми. До момента били изплатени 120 млн. лв.

Още тази седмица в Народното събрание ще бъдат внесени изменения в Закона за енергетиката, с които да се въведе облагане на свръхпечалбите на фирмите-производители на електроенергия. Ще бъдат обложени непревдидените печалби на всички производители - не само държавните, посочи Добри Митрев. Според работодателските организации допълнителни приходи от тази мярка ще са напълно достатъчни за компенсирането на разходите на останалите бизнеси за ток и природен газ за следващите два месеца.

"Важно е да се каже, че от 1 юли в средносрочен план цените на електроенергията няма да са по-неблагоприятни от тези в момента. Това се надяваме да се постигне с промените в Закона за енергетиката", посочи и Васил Велев от АИКБ. Той обаче предупреди за опасност депутати със собствени ВЕИ централи да гласуват закона, така че той да не позволява допълнително облагане на свръхпечалбата.

Работодателските организации посочиха, че ще настояват от 1 юли да се въведет две тарифи за електроенергията. По-ниската тарифа да плащат хората с по-ниско потребление, а тези, които имат консумация на ток над определени киловати - да плащат по по-скъпа тарифа.

СТРОИТЕЛИИТЕ ИСКАТ КАБИНЕТЪТ ДА ИНДЕКСИРА ДОГОВОРИТЕ

 

От Камарата на строителите в България настояват да се въведе индексация на договорите по обществени поръчки с държавни и общински възложители. За целта също е необходима законова промяна, която да позволи актуализация на цените на строителните материали. Работодателските организации са приканили правителството по-бързо да се разплати и с пътно-строителните фирми. До момента били изплатени 120 млн. лв.

Председателят на браншовата организация Илиян Терзиев, поясни за „Сега“, че иска това да става не чрез промени в ЗОП, а директно с постановление на правителството. По думите му, по този начин е бил решен проблемът в много от другите страни от Евросъюза, включително и в съседна Румъния.

„От петък вече има методиката, по който ще се прави индексацията, след това щ емине на обществен обсъждане. Желанието ни е нещата да се случват по-бързо. Освен това ни притеснява и наличието на таван от 15%, което е неприемливо за бранша. Според специалисти от парламента, във връзка с индексацията трябвало да се правят и промени в Закона за обществените поръчки, които трябва да минат през комисиите в НС и след това да мине през обществено обсъждане. Да се надяваме да стане бързо, защото много от строителните фирми са пред фалит и доста хора се освобождават без работа“, поясни Терзиев. Според него има желание за диалог от страна на властта, но трябва да се добави и бързина и да се дадат компенсации за бизнеса.

 

Още по темата