Quantcast

Медия без
политическа реклама

По-малко нерви ще хабим за собствени ВЕИ на покрива

С приети на първо четене промени само уведомяваме властта за инвестицията

21 Апр. 2022
pixabay.com
Със законопроекта се предвижда въвеждане на уведомителен режим за слънчев панел на покрива.

Парламентът прие на първо четене законови промени, които предвиждат облекчаване на режима за изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление, като се въвежда уведомителен режим, съобщи БТА. "За" гласуваха 110 народни представители, 32 бяха против и седем се въздържаха. Формациите от управляващата коалиция подкрепиха законопроекта, ДПС и "Възраждане" - също, но под условие. От ГЕРБ-СДС гласуваха "против" и "въздържал се". Заради многото спорове обаче, ще бъде създадена работна група, която да огледа предложенията и законопроектът да влезе за второ четене в изчистен вид.

Измененията в Закона за енергията от възобновяеми източници са внесени от Владимир Табутов ("Продължаваме Промяната") и депутати от "БСП за България" и "Има такъв народ".

Със законопроекта се предвижда въвеждане на уведомителен режим в случаите, в които се предвижда изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. По този начин ще се даде възможност за

 

ускоряване на процеса за изграждане на такива обекти.

 

С промените се предвижда производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление, да поемат отговорността произведената енергия да не бъде връщана към електроразпределителната мрежа, с което се спестява необходимостта от осъществяване на процедурата по проучване на условията за присъединяване, се посочва в мотивите.

Вносителят Владимир Табутов („Продължаваме Промяната“) обясни, че целта на промените не е да се облекчи режимът за големи централи, а само за собствено ползване в урбанизирани територии. Според него това е много бърза мярка, с която всяко едно предприятие ще може да намали сметките си за електроенергия.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) определи законопроекта като лобистки и поиска да бъде оттеглен.

Виктория Василева ("Има такъв народ") коментира, че не си спомня откога Страстната седмица не е била така наситена с бурни страсти. Тя се съгласи, че

 

някои критики са основателни. Според нея обаче законът е поправим.

 

Този разговор беше проведен в рамките на нашата коалиция, направихме срещи с Министерството на енергетиката и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочи тя. Василева каза, че на всички забележки и притеснения е намерен отговор и ще го видят между първо и второ четене.

Станислав Анастасов (ДПС) коментира, че законопроектът е насочен по-скоро към тези, които се чудят къде да инвестират. Ние ще ви подкрепим, но под условие, заяви депутатът от ДПС. Анастасов посочи, че това е първият законопроект, който адресира проблемите с енергийната независимост, но поиска той да придобие такъв вид, че да решава проблемите на домакинствата и на малките и средните предприятия, така че да си намалят сметките за ток.

Искра Михайлова ("Възраждане") също каза, че групата на "Възраждане", макар и с огромни условности, ще подкрепи този законопроект на първо четене, защото се намираме в тежка икономическа ситуация и бизнесът, и домакинствата са изправени пред високи сметки за ток. Тя определи подкрепата като жест на добра воля и изрази надежда управляващите да направят същото по закона за ДДС за намаляване на ставките.

По искане на "Продължаваме Промяната" беше решено срокът за предложения между първо и второ четене да бъде две седмици.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?