Медия без
политическа реклама

По две тарифи за ток, парно и газ ще има най-рано през зимата

Предлаганите промени на ИТН в Закона за енергетиката отнесоха доста критики

Илияна Кирилова

Въвеждането на две различни тарифи за ток, парно и природен газ - според потреблението, могат да се въведат най-рано в началото на следващия отоплителен сезон. Това прогнозира шефът на КЕВР Станислав Тодоров по време на обсъждането на първо четене в ресорната парламентарна комисия на проекта за промени в Закона за енергетиката, внесен от депутати от ИТН.

Според Тодоров в момента цените са се успокоили и нямало необходимост от спешно въвеждане на подобна мярка. "Това е възможност, от която ще се възползваме само и когато е необходимо и след консултация с всички участници на пазара. Към този момент не виждам такава необходимост. С новото предложение за ценово решение горе-долу

 

сметките на битовите потребители няма да бъдат увеличени драстично,

 

но в началото на отоплителния сезон в зависимост от движението на пазарите на енергия може да се наложи и ние бихме действали, ако ни дадат такова правомощие", смята Станислав Тодоров.

Теменужка Петкова от ГЕРБ се обяви против идеята за въвеждане на евтина тарифа за потребление до определен лимит, защото това било в противоречие с европейските изисквания за либерализация на пазара. Според нея, няма причина чрез тази мярка да се облекчават сметките и на богатите домакинства. Бившият министър на енергетиката допълни, че в проекта предложен от ИТН

 

няма връзка между мотивите за редакцията на закона и написаното след това.

 

Емил Георгиев от БСП пък поиска мярката да се обвърже с броя на хората в едно домакинство - защото в гарсониера електромерът може да мери консумацията на самотен обитател, а в друг апартамент да живеят петима души. Той смята още, че двойното таксуване крие рискове от нарастване на кражбите и в тази връзка поиска адекватни промени в Наказателния кодекс. По думите на левия депутат 80% от стойността на нерегламентираното ползване на електроенергия се пада на бизнеспотребителите.

Много противоположни мнения бяха изразени относно премахването на сегашната схема за премии за ВЕИ, когато борсовите цени са по-ниски от себестойността им, и въвеждането на облагане, ако постигат по-високи цени на свободния пазар. Другите спорни моменти бяха блок тарифите и задължението за производителите да предлагат определена част от електроенергията си по дългосрочни договори. Председателят на БСК Добри Митрев каза, че в този случай

 

редно да се дефинира понятието дългосрочен договор

 

за доставка на електроенергия. Според шефа на АИКБ Васил Велев най-големият проблем, стимулиращ инфлацията са високите цени на електроенергията. Той приветства промените, но по думите му, има опасност от невъзможност да се събере достатъчно ресурс за компенсиране на бизнеса заради скъпата енергия. Велев смята още, че много внимателно трябва да се определи кое е свръхпечалба на енергийните фирми, за да не стане така, че те вместо да отчисляват пари към Фонда за стабилност на енергийната система, да започнат да вземат от него.

С 11 гласа „за“, двама „въздържали се“ и нито един против депутатите от комисията приеха предложените от ИТН промени промени в Закона за енергетиката.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата