Quantcast
Печалбата на БДЖ се оказа счетоводен трик | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Печалбата на БДЖ се оказа счетоводен трик

Обновена
12 029
 Илияна Кирилова

БДЖ обяви, че за първи път от години холдингът е на печалба. Според финансисти обаче, това е резултат от проточило се с години дело за 21 милиона лева главница плюс лихви срещу ПИБ. Както съобщи и "Банкер", това означава, че става дума за счетоводни трикове, а не подобряване на икономическото състояние на превозвача.

Освен това за безплатния превоз на украинските бежанци у нас БДЖ получи от бюджета два транша от субсидии от 5 млн. лв. и в началото на юли за още 1 млн. лв. и така се озова с временна печалба.  Без  еднократния "бонус" от ПИБ реалният финансов резултат на БДЖ за първото тримесечие щеше да бъде не печалба от 1.180 млн. лв., а загуба от 10.363 млн. лева, отбелязва "Банкер". 

По инициатива на министъра на транспорта Николай Събев в началото на годината започнаха преговори с Франция за изпращане у нас на експерт на високо равнище, който да консултира реформите в БДЖ. В началото на юли Франция е номинирала експерт с дългогодишен опит във френските железници - едни от най-добрите в Европа.

Още

Борисов отказа покана за дебат с Промяната

25.09.2022

3670
МФ опроверга ПП за злоупотреби в одита на евросредствата

21.09.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

2364
Анимацията на Промяната и анимата на ГЕРБ

20.09.2022

Г-н БАЛЕВ

5044