Медия без
политическа реклама

Невиждано голяма глоба попари най-едрите банки в Гърция

Сред основните причини е таксата за теглене на пари от банкомат

22 Дек. 2023
Националната банка на Гърция е глобена с близо 10 млн. евро
Националната банка на Гърция е глобена с близо 10 млн. евро

Гръцката комисия за защита на конкуренцията наложи най-голямата досега глоба - общо 41.7 млн. евро, на най-големите банки в страната. 

Piraeus Bank трябва да внесе 12,9 млн., Националната банка (National Bank of Greece) – 9,9 млн., Alpha Bank – 9,1 млн., Юробанк (EFG Eurobank) – 7,9 млн., Attica Bank – 143 000, а Гръцкият съюз на банките  – 1,5 млн. евро.

В решението се уточнява, че глобата е щяла да бъде още по-голяма, ако банките не са били потвърдили, че са нарушили правила, и ако не се са се съгласили с условията на Комисията.

Сред нарушенията е налагането на комисиона за теглене на пари от банкомат на чужда банка в размер на до 3 евро. Според Комисията, тази практика продължава от 2018 г. насам. Банките са се оправдали, че в 2/3 от случаите тези такси са засягали туристи, тъй като гръцките потребители се стремят да теглят от банкоматите на своите банки.

Друго нарушение са договорки между банките в периода 2018-2019 г. дали да налагат такси за множество банкови операции, за които дотогава не са начислявани суми - например издаване и приемане на сметки и платежни карти, обслужване на каса, кредитни операции и др. Банките дори са имали идея за въвеждане на идентични пакети от банкови услуги, но дотам не се е стигнало. 

Именно за организирането на въпросните разговори като посредник е глобен Гръцкият съюз на банките. 

Местната комисия за защита на конкуренцията е започнала разследването си през ноември 2019 г.

В допълнение към глобите, санкционираните банки са се съгласили и на ред условия, като намаляване на таксите за теглене от банкоат от 1 януари 2024 г., като същевременно да не ги променят в продължение на три години. Банка Пиреос ще намали тази такса от 3 на 2 евро, Националната банка – от 2,60 на 1,90, Алфа банк и Юробанк – от 2,50 на 1,80, а банка Атика – от 2 на 1,50.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

банки, Гърция

Още по темата