Медия без
политическа реклама

На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

За дизела евтините колонки са 2 пъти по-малко

Илияна Кирилова

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари. Справка в сайта fuelo.net сочи, че основно малки фирми държат по-ниски цени, даващи възможност на потребителите да зареждат по-евтино гориво, възползвайки се от безлимитната засега държавна отстъпка от 25 ст. на литър за колите на физическите лица.

На 200 места в страната вече по този начин можем да заредим колата си бензин А-95 на цена под 3 лв. за литър. На 18 бензиностанции у нас цената дори преди отстъпката е под тази граница. Най-много по три са те в Бургас и София. Две са във Велико Търново. По една са Благоевград, Шумен и с. Хан Крум, община Преслав и още в градовете Ловеч, Видин, Троян, Пловдив, Велинград, Варна и в курорта Слънчев бряг. Най-ниската начална цена от 2,83 лв. е регистрирана на обект в Благоевград. Максималната достигна 3,48 лв./л.

Повечето от големите вериги, основно в по-многолюдните областни центрове, продължават да държат високи цените, които дори с отстъпката, не позволяват да си налеем литър от масовия бензин за под 3 кинта. Вчера средната цена за А-95 на 11-те най-големи търговци на дребно на горива бе 3,29 лв./л. Само при 3 от тях тя бе в рамките от 3,09 до 3,17 лв. за литър и с отстъпката падаше под границата от три лева.

При дизела нещата са по-зле. Средната цена на големите вериги във вторник бе 3,43 лв./л и само при една от тях бе 3,21 лв. В други 97 по-малки бензиностанции в страната на дребно нафтата за автомобили се предлагаше до 3,24 лв., което даваше възможност с отстъпката от 25 ст. да паднем под заветните 3 лв. Интересното е, че на голяма част от тези обекти бе закована цена на 3,22 лв./л. Само на едно място обаче в цяла България, според fuelo.net, във вторник основната цена на дизела преди отстъпката бе 2,99 лв. и то се оказа във Велико Търново. Максималната цена за вчера бе 3,65 лв.

Цените на пропан-бутана за автомобили в страната вчера варираха от 1,02 до 1,57 лв./л, като минимумът е отчетен в София. На 354 от бензиностанциите в България с отстъпката автогазта излизаше вчера под левче за литър.

 

НАДЕЖДИТЕ ЗА ЯДРЕНАТА СДЕЛКА С ИРАН УСПОКОЯВАТ ПАЗАРА НА ПЕТРОЛ

След новината за спиране на транзита руския петрол през една от тръбите на тръбопровода "Дружба" важната енергийна суровина вчера поскъпна леко на международните пазари. Фючърсите на нефта сорт „Брент“ нараснаха с 1,2% към 97,80 долара за барел, като за кратко дори поскъпнаха обратно над нивото от 98 долара. Доставките на американския лек суров петрол WTI пък поскъпнаха с 1,3% към 92 долара за барел.

Нарастването на цените на суровия петрол обаче изглежда на този етап ограничено, тъй като инвеститорите оценяват възможността за допълнителни петролни доставки от страна на Иран. Повод за това даде информация, че ЕС е представил късно в понеделник "окончателен текст" за съживяване на ядреното споразумение с Техеран от 2015 г., очаквайки този текст на бъде одобрен от Вашингтон и Техеран. Потенциалното възстановяване на ядрената сделка може да увеличи износа на петрол от Иран с поне 1 млн. барела на ден. В същото време остават в сила и притесненията за намаляване на търсенето на петрол с оглед на реалната опасност от глобална икономическа рецесия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата