Quantcast

Медия без
политическа реклама

МРРБ ще се разплати с пътните строители, ама догодина

Собствениците на фирмите, претендиращи за 800 млн. лв., не се явиха на среща с министър Комитова

08 Окт. 2021Обновена
БГНЕС
Фирми от строителния бранш протестират за трети път.

МРРБ предлага споразумение, според което дължимите от държавата средства към пътностроителните фирми да бъдат изплатени в разумен период напред – при договореност през бюджети 2022 г. и 2023 г. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков на протестиращите работници в пътно-строителните фирми пред сградата на министерството.

Служители на фирми от Браншова камара „Пътища“ излязоха днес за пореден протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те настояват да им бъдат изплатени 800 млн. лева за извършени през годината строителни дейности по обществени поръчки.

Протестиращите носеха плакати: "Всеки труд трябва да се заплаща".  "Налага се за трети път тези хора, вместо да бъдат на магистралите, да заявяват, че над 800 млн. лв. трябва да бъдат разплатени. Повечето от тези хора получават минимални възнаграждения вече 2-3 месец", коментира пред БНТ Георги Златев от Браншовата камара „Пътища“.

Днес в 10.30 ч. регионалният министър Виолета Комитова беше поканила на разговор лично собствениците на фирми, участващи в протеста, за да се обсъди създалото се напрежение. Комитова изрично посочи преди ден, че не желае да се среща отново с директори, синдикати и представители на браншовата камара, защото вече 4 месеца подобни срещи не постигат успех.

Срещата обаче не се е състояла. От Браншовата камара "Пътища" обявиха, че министър Комитова не се е явила на нея, определиха това като "подигравка" и поискаха оставката й. От МРРБ обаче уточниха, че собствениците на фирмите, които претендират да им бъдат изплатени над 800 млн. лв., не са се отзовали на поканата.

"Невъзможно е близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 г., за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш, тъй като бюджетът за пътно поддържане и строителство е бил изчерпан още в началото на първия служебен кабинет", посочи пред простетиращите зам.-министър Граматиков. Той напомни, че с актуализацията на Бюджет 2021 са осигурении 100 милиона лева допълнително за зимно поддържане на пътищата и призова да се стигне до разумно решение как тези пари веднага да тръгнат към хората, които са на протеста.

Преди седмица МРРБ обяви, че прави проверка на протестиралите строителни фирми, за това колко служители имат и какви осигуровки им плащат. "По данни на НСИ в бранша има повече от 21 000 фирми със 155 000 работници. Тук говорим за 28-30 фирми, които протестират. Проверяваме сега колко работници имат и как ги осигуряват, но това е минимален брой нарочно организирани фирми да протестират, и те са тези, които системно взимат пари от държавата, за да ремонтират пътища. И са свикнали да взимат държавни пари - те са в привилегирована ситуация, подписали 5-годишни договори, че ще ремонтират пътищата на България, но ако само "ако има средства", заяви Комитова.

От Браншова камара "Пътища" настояват, че държавата трябва да им изплати парите за изпълнените дейности за ремонт и поддържка на пътища по напълно законни договори, спечелени с обществени поръчки.  Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обаче завари порочно сключени обществени поръчки. Оказа се, че предишното ръководство на Агенция Пътна инфраструктура и на държавната фирма "Автомагистрали" са сключили договори за ремонт и поддръжка на пътища за суми неколкократно превишаващи бюджета за тази цел. При бюджет от 380 млн. лв. за тази година са поети ангажименти за 1.5 млрд. лв. Това е и в нарушение на Закона за обществените поръчки, тъй като надвишаването не може да бъде повече от 50% над първоначално договорираната сума. Депутатите от 46-то НС не се съгласиха да одобрят тези надвишени договори и пътностроителните фирми останаха без допълнително финансиране с актуализацията на бюджета.

Българската Браншова Камара "Пътища" (ББКП) обяви тази вечер, че в сряда ще има национален протест.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?