Медия без
политическа реклама

Едрите пътностроителни фирми се ядосаха на служебния кабинет

Браншовата камара, ръководена от бивши шефове на АПИ, стяга протести

28 Септ. 2021ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
БГНЕС
Преди 10 дни Управителният съвет на пътната камара се срещна с премиера Стефан Янев, с ресорния министър Комитова и с новия министър на финансите Валери Белчев. Тогава Янев увери, че се търси решение на проблемите. А от БККП предупредиха, че остават в протестна готовност.

Българската Браншова Камара "Пътища" (ББКП) обяви тази вечер, че в сряда ще има национален протест.   Пътностроителните фирми са много ядосани, защото  служебното правителство и кратко живелият парламент, в който всички партии твърдяха, че са опозиция, отказаха да отпуснат поисканите пари. Проблемите с финансирането са и за ремонтите, и за новото строителство, като общият знаменател е един - пороци в обществените поръчки и в договорите. В резултат на дефектите в договорите и на огромен дефицит на средства регионалното министерство и АПИ не смеят да плащат дори за свършена и фактурирана работа. По различни оценки става дума за  между 800 млн. и 1.2 млрд лева. 

Още вчера ББКП разппрати до медиите открито "кърваво писмо", в което обвинява държавните институции в "абсурдно отношение към действащите НАПЪЛНО ЗАКОННИ договори".  В него управителният съвет на камарата твърди, че откакто е на власт служебното правителство, назначено от президента Радев, в пътното строителство на практика всичко е блокирано. И предупреждават, че ако на заседанието си на 28 септември работната група не намери решение на проблемите, още на следващия ден пътищарите ще направят демонстрации и блокади в цяла България. Работната група явно не е измислила начин да откликне на исканията на бизнеса, защото след заседанието Стефан Чайков от управата на камарата обяви, че протест ще има. 

Ето как описват положението шефовете на браншовата организация:

  1. От ПЕТ месеца не се извършва никакво разплащане на изпълнителите от пътния бранш от страна на Държавата, което СПИРА възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ задания.

  2. През същия период не се извършва никакво текущо възлагане на дейности за поддържане на пътищата в нормално експлоатационно състояние, което СПИРА възможността да се осигури безопасно придвижване по Републиканската Пътна Мрежа! В резултат на това се застрашава живота и здравето на милиони български граждани.

  3. Към 27 септември няма възлагане на планове за зимно поддържане на републиканските пътища от страна на АПИ. Това означава, че де факто е СПРЯНА подготовката за предстоящия зимен сезон! Ако до 01.10.2021 г., не се осигурят средства на фирмите, ще стане технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и ние ще се уведомим навременно обществеността кой носи отговорност за това.

  4. Агенция „Пътна инфраструктура“ не обявява нови поръчки за проектиране, независим надзор и строителство. Това означава, че е СПРЯНА дейността по осигуряване на развитие на Републиканската Пътна Мрежа!

  5. Не се подписват договори с избраните изпълнители от проведени обществени поръчки от Агенция “Пътна инфраструктура“, което означава, че е СПРЯНА текущата и бъдеща дейност по основни ремонти и ново строителство!

 

Ресорният министър Виолета Комитова и вече бившият финансов министър Асен Василев се опитаха да убедят депутатите от последното Народно събрание да гласуват поне 200 млн. лева допълнително за разплащане на извършени строително-монтажи работи по шосета, мостове и тунели при актуализацията на бюджета.  Идеята беше парите да бъдат отпускани по одобрен от  парламента списък само за фирми, които имат читави договори и коректно изпълнени и фактурирани дейности. В крайна сметка обаче народните представители не покрепиха този "компромисен вариант".

 

Браншовата камара обединява всички големи играчи в пътното строителство, като нейни членове са над 80 фирми. В ръководството й са все бивши шефове на АПИ - Живко Недев, Стефан Чайков, Павел Диковски. Изпълнителният директор на камарата  - Лазар Лазаров, също е ексначалник на пътната агенция.

 

Пред дни управата на пътната камара изпрати декларация до президента, в която предупреждава, че се задават финансов колапс и верижни фалити и  че има реална опасност републиканската пътна мрежа да остане без поддръжка и зимно почистване. След отказа на Народното събрание да предвиди средства в актуализирания бюджет сега "решението на проблема е във Вашите ръце и в ръцете на служебното правителство", се посочва в декларацията.

 

"Протести ще има утре във всички области на България в ключови точки от пътната инфраструктура, а в София демонстрантите ще се съберат пред Министерския съвет от 16 до 17 ч. Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме", каза Стефан Чайков тази вечер. 

 

Още по темата може да прочетете тук:

Защо фирмите в пътния сектор да не продължат да работят незаконно, както досега? Защо да спрат да получават пари, непредвидени в договорите им? След са го правили досега, какво налага промяна на порочната практика?

 

Още по темата