Медия без
политическа реклама

Лято 2020 - без климатици и шведски маси

Министерството на туризма пусна за обсъждане указания как да действат хотелите в условия на коронавирус

В спа-комплекси ще работят само басейните на открито.

Това лято в хотелите няма да има шведски маси, вентилатори ще сменят климатиците, а в спа центровете ще работят басейните, но не и сауната и джакузито. Това става ясно от подробните указания, които Министерството на туризма публикува на интернет страницата си, за това как ще функционират хотелите след отмяна на извънредното положение в страната. Указанията са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването.

От днес, 14 май, вътрешният туризъм в страната вече е разрешен и няма пречка хотелите да посрещат гости - български туристи, въпреки че инструкциите на държавата как да се работи в условията на коронавирус все още се съгласуват. Инструкциите са съобразени с указанията на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заразите, посочват от турстическото министерство. Някои от правилата ще може да се адаптират според местоположението, дизайна и експлоатацията на хотелите, се посочва в проекта.

Големите хотели по Черноморието обаче не смятат да отварят, докато не падне изискването за 14-дневна карантина при влизането на чужденци в страната, показа репортаж на бТВ. На фона на призивите на правителството българите да изберат родните курорти това лято, хотелиери казват, че не си струва да започват работа, докато не дойдат чуждите туристи. Това обаче едва ли ще стане преди началото на юли.

Указанието за работата на хотелите подробно разписва какви мерки и действия, трябва да бъдат предприети за опазване на здравето на персонала и на гостите на хотела, както и какво трябва да се прави при съмнение за коронавирусна инфекция на някой от тях.

Още преди отварянето на обекта ръководният екип трябва да изработи план за действие с всички процедури и оборудване за превенция и управление на евентуални случаи със заразени. Трябва да бъде създаден и екип от служители за реакция при кризисни ситуации, който "да бъде нащрек за всяко необичайно нарастване на отсъствието на работници, особено такива с остри респираторни инфекции". Освен това се дават инструкции всички служители да наблюдават за болни гости и да информират ръководството или рецепцията при вероятност за заразени от COVID-19.

Въвежда се специален дневник за проведените хигиенни мероприятия, в който подробно се записва дата, час, използван дезинфектант, от кого, къде и т. н.  Хотелите трябва да осигурят достатъчно количество маски, както за гостите, така и за служителите си, като броят им трябва да е поне 10% повече от максималния капацитет гости и служители. Освен това задължително служителите трябва да са снабдени с ръкавици за еднократна употреба, средства за дезинфекция на ръцете, защитни очила и водоустойчиви престилки с дълъг ръкав за използване при нужда. На рецепциите може да се поставят и прозрачни плексигласови прегради най-малко на 1 м височина, които да отделят служителите от посетителите.

Не се посочва задължително мерене на температурата на гостите и служителите всеки ден, но хотелът трябва да има достатъчно термометри при необходимост.

Всеки хотел трябва да определи максималния брой гости, които може да поеме според препоръките на здравните власти за физическа дистанция и за поддържане на високо ниво на хигиена в обекта, се казва в указанията.

Служителите ще преминават специално обучение. Всички доставчици на хотела също трябва да бъдат инструктирани да носят маски и ръкавици, като за тях ще има и задължително мерене на температурата, когато влизат на територията на хотела.

Във фоайетата и стаите трябва да се поставят информационни плакати с ключови послания към гостите на различни езици. Инструкции ще посочват как правилно да се мият ръцете, да се поставят и свалят ръкавиците и маските, а при дозаторите с дезинфектант трябва да има инструкции за правилна дезинфекция на ръцете.

В стаите за почивка, съблекални и други общи части броят на служителите трябва да е намален, като тези стаи се ползват по график и при спазване на физическо разстояние най-малко 1,5 м. Служители от групи, изложени на по-голям риск от епидемия - над 60 години и хронично болни, ако е възможно, не трябва да се ангажират в пряк контакт с гости.

Настаняване

Хотелиерите трябва така да регулират потока от влизащи и излизащи, че да не се получава струпване. За целта ще се поставят знаци или разделители, които да указват къде се минава и на какво разстояние да се изчаква.

Дозатори с течни дезинфектанти за ръце трябва да посрещат гостите още на входа и да са на видни места навсякъде в обекта - в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи на обектите за хранене и развлечения, в предверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н. По-засилени и специални мерки за почистване и дезинфекция трябва да има в общите зони - тоалетни, зали, коридори, асансьори. Специални инструкции има и към вида дезинфектанти (биоциди) и почистващи препарати. Дезинфекция, поне веднъж на час, трябва да се прави на общи тоалетни, асансьори, дръжки на вратите, перила, а рецепцията трябва да се почиства след всеки гост.

Регистрация на рецепция ще се допуска на не повече от двама гости наведнъж. Престоят на рецепция трябва да е сведен до минимум. Дезинфекцията на ръцете е необходима и след размяна на предмети с гостите - пари, лични документи, кредитни карти. Насърчава се използване на електронна карта вместо пари в брой. За чакащите за рецепция би могло да има обособени места за сядане на открито, извън фоайето, разстояние най-малко на 1,5 едно от друго. Групирането на гостите във фоайето не се допуска.

Всеки хотел трябва да има стая или помещение, подготвено за временно изолиране на човек в случай на симптоми на заболяване.

След всеки гост трябва да се прави рутинно почистване на стаята и дезинфекция на всички контактни повърхности, включително облегалките на столове, дистанционни управления, банята, старателно проветряване на помещението. След почистване на помещението се препоръчва озониране, замъгляване, обеззаразяване с помощта на бактерицидни лампи и други специални технологии.

Във всяка стая трябва да се предостави като комплимент за гостите личен комплект санитарни материали, включващ по 1 чифт ръкавици за еднократна употреба и по 1 маска на човек. 

В хотелските стаи не се препоръчва използването на климатици, а вместо това на вентилатори, както и естествено проветряване. Забранява се ползването на сешоари. Посочват се изисквания и за прането на спалното бельо и кърпите. 

Хранене

Изхранването ще се осъществява чрез осигуряване на рум сървиз за всички гости или в откритите части на ресторантите на хотела или други заведения с площи на открито. Разпространеният начин на хранене тип "ол инклузив" трябва да бъде заменен с "безконтактни технологии" - частични а ла карт опции, предварителна поръчка на храни и напитки, предварително разделяне на порциони, плъзгащи се входни врати за ресторанти. Допустимо е изхранването на бюфет, само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител, оборудван с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.     Ще се насърчава миенето на ръцете преди ядене, използване на дезинфекциращи гелове или кърпички при влизане и напускане на зоната на хранене. Особено стриктно ще се следи спазването на хигиенните мерки от персонала.

В зоните за хранене трябва да се осигури еднопосочен пешеходен поток с разстояния от 1,5 до 2 м. За да няма струпване на хора, храненето може да става на смени. Машините за кафе, вода, напитки не са желателни или ако се ползват, след всяко обслужване трябва да се дезинфекцират и почистват.

Разстоянието между масите на открито трябва да е минимум 1,5 м, за не повече от 4 лица на маса или на едно семейство, като на 10 кв. м. се допускат четирима.  Има и специални указания за миенето на съдовете - оборудване, температура и препарати.

Спорт и развлечения

Всякакви уреди за спорт на открито като велосипеди, каяци и др. трябва да се дезинфекцират след всяка употреба. Около откритите басейни трябва да са поставени стационарни дезинфекционни дозатори и всеки гост при влизане в зоната на басейна дезинфекцира ръцете си. 
Всички дейности за забавления трябва да се организират на открито при спазване на изискванията за физическа дистанция. Спортните занимания с директен контакт с тялото се забраняват.
В почивните бази помещенията като място за забавни игри, детска занималня, игрални зали, вътрешни басейни, дискотеки трябва да се затворят, докато не дойде следващата фаза на разхлабване на мерките.

B балнеологичните и спа-центровете отворени ще бъдат само басейните на открито, включително и тези с минерална вода при изискванията на министерството на здравеопазването за обработка на водата и спазване на дистанция.

При съмнение за коронавирусна инфекция

Ако служител има симптоми като повишена температура, кашлица, затруднено дишане, болки в гърлото, хрема, отпадналост, мускулни болки, той не трябва да идва на работа, а да остане вкъщи и да се свърже по телефона с личния си лекар или с РЗИ. Ако симптомите се появят, докато служителят изпълнява задачите си на работното място, той трябва да бъде незабавно изолиран и в зависимост от състоянието му да се изпрати обратно у дома с индивидуален транспорт, или да се извика екип на бърза помощ. Необходимо е да се спре приемът на гости, се казва в инструкцията, да се уведоми РЗИ и стриктно да се следват дадените инструкции.

Трябва да се определи зоната, в която служителят е пребивавал и след неговото транспортиране да се проведе почистване и дезинфекция.

При съмнение за коронавирус на гост на хотела той се изолира и се уведомява лечебното заведение, с което обектът има сключен договор за обслужване и РЗИ. Основно се почистват и дезинфекцират местата, в които болният е пребивавал. Силно се препоръчва за госта, който е засегнат, да се грижи само един определен служител. 

Още по темата