Медия без
политическа реклама

"Лукойл" спира да изнася печалбата си и ще плаща всички данъци у нас

Компанията постави условие на правителството да не се опитва да спре износа на нефтопродукти, произведени в Бургас

21 Ноем. 2022ОбновенаМИЛА КИСЬОВА

От 2023 г. бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" спира да изнася печалбата си и прехвърля всички свои приходи у нас, върху които ще плаща данък. Така ако тази година се очакват само 100 млн. лв. постъпления в хазната от облагане на печалбата, то догодина те ще достигнат 700 млн. лв. С тези постъпления ще бъде финансирана нова програма за подпомагане във връзка с високите цени на горивата, но тя ще бъде насочена само към най-уязвимите граждани и фирми.

Това обяви днес вицепремирът по икономическите въпроси в служебния кабинет Христо Алексиев на специален брифинг в Министерски съвет.

Промяната е била договорена днес от вицепремиера Алексиев, министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министъра на финансите Людмила Петкова на среща с ръководството на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас" - Илшат Шарафутдинов, Андрей Матюхов и Александър Величков.

"Това е много сериозен успех. Договорихме от 1 януари 2023 г. те да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България - производство, приходи, данъци, а не както беше досега да прехвърлят печалбата си към дружествата си в Нидерландия и Швейцария", уточни Алексиев. 

Предстои руската компания да формализира това свое решение.

"Лукойл" отнесе много критики, че години наред декларираше загуба и не плащаше никакви данъци у нас. Критиките се засилиха тази година, когато българското правителство успя да издейства изключение за вноса на евтиния руския нефт от ембаргото на ЕС, но горивото, получено в бургарската рафинерия, остана на високи цени, а тя продължи да изнася по-голямата част от печалбата си в чужбина, работейки на ишлеме.

ОТКАЗ ОТ ИШЛЕМЕТО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ

"Лукойл Нефтохим" спира да работи на ишлеме и отново се връща към стара схема, по която работеше до 2020 г. - закупуване на суровия нефт и преработката му до нефтопродукти", посочи Илшат Шарафутдинов, председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“. Той обясни, че преди 2020 г. икономическата реалност била такава, че не позволявала да се отчита печалба заради отрицателния марж при преработката на руския нефт. Затова компанията решила през 2020 г. да премине към работа на ишлеме.

Както е известно през тази и миналата година собственик на суровия петрол е швейцарската компания "Литаско", а бургаската рафинерия печели само от таксата за преработка.

"При променената икономическа ситуация, при положителния вече марж, смятаме, че е справедливо да възстановим старата схема на работа, при която значително ще се увеличат постъпленията от данъци в България", заяви Шарафутдинов.

Той обаче посочи, че има три условия това да се случи в действителност. Първото, е да се запази разликата в цените между петрол сорт Брент и сорт  Урал в полза на Урал, т.е. руският нефт да остане по-евтин от този на европейската борса.

Второ условие е заводът в Бургас да продължи да работи при максимално натоварване с руски нефт. "Очакваме действително дерогацията за внос на нефт Урал да остане да действа до края на 2024 г.", каза Шарафутдинов.

Трето условие е да няма забрана за износа на продуктите, произведени в бургарската рафинения от руския петрол. Както е известно вече има искане в Народното събрание от "Продължаваме промяната" реализацията на нефтопродуктите да остане изцяло за вътрешния пазар.

"Ако има забрана за износ на нефтопродукти, рафинерията ще спре работа, защото много от продуктите нямат пазар тук", посочи Шарафутдинов като даде за пример самолетното гориво, чието производство е 400 хил. т годишно. Близо 55% от продукцията на завода в Бургас се изнася, уточниха от "Лукойл". Тази година компанията очаква рекорден обез преработен суров петрол - 7.1 млн. тона.

Той увери, че компанията вече се подготвя за новия режим на работа от началото на 2023 г. Шарафутдинов не уточни какво се случва със собствеността на швейцарската "Литаско" над "Лукойл Нефтохим", като единствено подчерта: "Всички посредници по веригата вече няма да ги има".

Вицепремиерът Христо Алексиев пък увери, че златната акция на държавата в бургаската рафинерия остава, но не даде информация дали се готви предстояща смяна на представителя на държавата в компанията.

СВРЪХПЕЧАЛБАТА ВЕЧЕ ЩЕ Е ВИДИМА

Според служебния кабинет новата политика на компанията вече се отразява на цената на горивата на дребно у нас, които били най-ниските в Европа, включително и в страни като съседна Сърбия. 

"Разглеждаме прагматично ситуацията, няма политически решения, а изцяло такива в интерес на гражданите и фирмите на страната", коментира още Христов. Според него ако България е успяла да се пребори за дерогация на забраната за внос на руски петрол, защо трябва да се лишава от възможността за повече приходи и да налага забрана на износа на нефтопродуктите, получени в завода в Бургас. "Колкото повече в Нефтохим се преработва суров петрол, толкова по-добри крайни цени ще се постигнат", каза още Христов.

Той не даде повече подробности каква нова програма за подкрепа на хората във връзка с цената на горивата ще предложи служебния кабинет. И нарече популистки изказванията на ГЕРБ, че може да се събират по 1 лев от всеки литър гориво, които да бъдат предоставени като помощ. 

Както е известно служебният кабинет е вносител в Народното събрание на законопроект, който предвижда облагане с 33% на свръхпечалбатите на фирмите, които се занимават с нефт, природен газ и въглища. Това всъщност е приетата през октомври евродиректива за овлядаване на цените на енергията. "Сега след промяната на работа на "Лукойл Нефтохим" печалбата и свръхпечалбата ще стане видима и тя ще бъде обложена с 33%. Отделно компания ще бъде обложена и с 10% данък печалба", посочи Христов.

Той посочи, ча миналата година бургаската рафинерия е платила едва 3.5 млн. лв. данък пебалба. "По разчети на база разликата в цените на суровия петрол сорт Урал и този на европейските борси сорт Брент за тази година се очаква приходи от печалба за бюджета от 100 млн. лв., но догодина при промяна на икономическата схема в пъти повече - 700 млн. лв. Тези средства ще ги използваме за по-таргетирано компенсиране на разходите на най-уязвимата част от населението, може и за бизнеса", посочи Алексиев.

Вицепреимерът призна, че отстъпката от 25 ст. на литър гориво за всички граждани не е било най-доброто решение за подпомагане, защото на практика е задълбочило неравенството в обществото. Тази отстъпка бе финансирана от средата на годината със 150 млн. лв. от държавния бюджет, като сумата се изчерпва в края на ноември. Служебният кабинет обеща да продължи действието на отстъпката до края на годината, за което са необходими около 38 млн. лв., но все още не е ясно дали тези пари ще дойдат от авансови вноски данък печалба от "Лукойл" или отново от дръжавния бюджет.

 

Ключови думи:

ЛУКойл

Още по темата