Медия без
политическа реклама

"ЛУКойл-Нефтохим" заплашва, че ще спре заради забраната за износ

Има настояване комбинатът да бъде разследван за контрабанда

18 Ноем. 2023Обновена
От Бургас твърдят, че забраната за износ ще доведе до принудително спиране
От Бургас твърдят, че забраната за износ ще доведе до принудително спиране

"ЛУКойл"- Нефтохим реагира нервно на постигнатата вчера договорка между скараните ПП–ДБ и ГЕРБ-ДПС откога да се отмени дерогацията за внос на руски петрол за завода. Според вчерашната договорка нефтохимът трябва да спре да работи с руски петрол от 1 март догодина. Предишният срок беше октомври 2024. Отделно от 1 януари се забранява износът на петролни продукти.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се договориха днес по горещата тема за бързото премахване на дерогацията за вноса на руски петрол.

"Във връзка с обявената договореност относно дерогацията за внос на руски петрол „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г. 
Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар", се съобщава в прессъобщение на нефтохима. 

"С оглед вероятните негативни последици от това намерение призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос", информира от Бургас. 

Ново име беше замесено в сагата със спора за "ЛУКойл", който се вихри между ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Водачът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обвини дясното обединение, че ''имат личен интерес от "ЛУКойл".

"След постигнатото споразумение за спиране на дерогацията на “Лукойл Нефтохим” от 1 март следващата стъпка е да се направят проверки за контрабандни практики и износ на петролни продукти към други страни в ЕС или САЩ", заяви народният представител от ПП - ДБ Ивайло Мирчев пред БНТ.

В тази връзка той припомни, че на законово ниво вече е уредена възможността за назначаване на особен управител. Той може да гарантира доставките на петрол, както и че няма да има криза на пазара на горива в България.

“Искаме от рафинерията да се подготви за спирането на вноса на руски петрол, без да се създаде криза на пазара на горива. Даваме срок 1 март, за да гарантираме, че цените в България няма да тръгнат рязко нагоре и за да не се създават турбуленции за правителството”, каза той, като добави, че особеният управител може да осигури интереса на държавата в този процес.

Ивайло Мирчев заяви, че по време на служебното правителство не е направено нищо, за да бъде задължен “ЛУКойл”- "Нефтохим" да представи план за плавно преминаване към неруски петрол. Такъв план вече има и се следи за неговото спазване. "Освен това служебното правителство не е направило нищо да получи приход от разликата в печалбата на рафинерията заради това, че използва по-евтиния руски петрол", отчете той.

“Най-големият грях е, че за последните 15 години “Лукойл” беше оставена да създаде доминираща, монополна роля на пазара на горива. Тя беше оставена да дерибейства и да създава ненормални търговски практики. В същото време цените преди облагане с акцизи, които са най-ниските в Европа, са средноевропейски. Трябва някой да поеме отговорност за тези 15 години бездействие”, добави той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЛУКойл, дерогация

Още по темата