Медия без
политическа реклама

"Некоалицията" изглади различията си за дерогацията и бюджета

Компромисно вносът на руски петрол окончателно се спира на 1 март

17 Ноем. 2023
"Получихме гаранции от ПП, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно с "Възраждане" и ИТН", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова
"Получихме гаранции от ПП, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно с "Възраждане" и ИТН", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се договориха днес по горещата тема за бързото премахване на дерогацията за вноса на руски петрол. В присъствието и на финансовия министър Асен Василев трите политически сили от "некоалицията" са изчистили и спорни моменти в проекта на бюджета за догодина.

"Искаме да покажем, че евроатлантическото мнозинство го има", обяви на брифинг след срещата им в МС председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. "Получихме гаранции от ПП, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно с "Възраждане" и ИТН", каза Атанасова. От своя страна ГЕРБ и ДПС в сряда, когато ще се гласува поредният вот на недоверие към правителството, ще участват в корума и ще подкрепят правителството.

Предният ден ПП-ДБ отказа да подкрепи в пленарна зала законопроекта на Делян Добрев от ГЕРБ, горещо поддържан от ДПС, за незабавно спиране на дерогацията. ГЕРБ и ДПС на свой ред не подкрепиха при първо четене в бюджетна комисия данъчните закони на правителството. Това даде повод да се заговори за нови коалиции и закани да се развали "сглобката", която държи правителството на Денков-Габриел.

След "интензивни" разговори трите политически сили са намерили компромисно решение за спирането на дерогацията за вноса на руски петрол. Това ще стане на две стъпки - от 1 януари 2024 г. ще бъдат спрени квотите за износ, а от 1 март 2024 г. изцяло ще спре вноса на руски петрол като рафинерията "ЛУКойл Нефтохим" ще трябва да работи само с неруски нефт.

"На този компромис се съгласихме, единствено за да няма сътресения на вътрешния пазар на горива - повишение на цената на дизела и бензина", каза Атанасова.

Освен това финансовият министър Асен Василев се е съгласил да преправи представения от него проектобюджет като направи приходите по-реалистични. От приходната част ще се извадят планираните 2 млрд. лв. от допълнителната такса за транзита на руски газ по тръбата "Турски поток".  В същото време предвидените 12 млрд. лв. капиталови инвестиции за догодина ще бъда намалени с 2 млрд. лв. С 1.2 млрд. лв. ще бъде намален и планираният нов държавен дълг за догодина.

По повод новия фонд за общински инвестиционни проекти от 1 млрд. лв. от ГЕРБ и ДПС са настояли като неразделна част от бюджета да се приложи списък с конкретни проекти на общини и те да бъдат определени от народните представители. "Така ще се гарантира, че тези проекти са подсигурени с финансиране", поясни Йордан Цонев от ДПС.

По думите на финансовия министър Асен Василев изборът на тези общински проекти изцяло е оставен на депутатите. Общините трябва да побързат с предложенията си, за да може да се приложат през декември между първо и второ четене на бюджета, каза Василев.

Освен това към бюджета ще се приложи и списък с приоритетни национални проекти със съответното финансиране. Сред тях са магистралите "Струма" и "Хемус", пътят Плевен-Русе, жп строителство, нови влакове, хеликоптерите за медицински цели.

Трите политически сили са си обещали повече да не гласуват в коалиция с "Възраждане" и БСП. "В откровен разговор с ГЕРБ се разбрахме, че не е добре да формираме мнозинство с Възраждане и БСП, защото това е нездравословно", посочи Асен Василев.

Очаква се в следващата седмица закопроектът за държавния бюджет за 2024 г. да бъде представен за обсъждане и на работодателските и синдикалните организации.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?