Медия без
политическа реклама

Василев: Няма как ГЕРБ да излъчат друг премиер, а не Габриел

10 Дек. 2023
Асен Василев
Илияна Димитрова
Асен Василев

За ''Нова телевизия'' вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира изказването на Радомр Чолаков от ГЕРБ-СДС, че герберският лидер Бойко Борисов трябва да е премиер, а той (Асен Василев, б.р.) или Пеевски да бъде вицепремиер. ''Това бих го сложил в категорията научна фантастика'', заяви Василев. И допълни, че ''няма хипотеза, в която ГЕРБ могат да излъчат друг премиер, а не Мария Габриел''.

Министърът на финансите заяви, че правителството съществува, защото има определени задачи към България и докато те се вършат, то ще оцелее. ''Това, което се случи по време на настоящото управление е, че приемахме законите, свързани с второто плащане на ПВУ – създаде се антикорупционната комисия, тръгна реформата в енергетиката, тръгнаха ключови промени по регулаторите'', изброи Василев.

Във връзка с бюджета, който ще бъде гледан утре на извънредно заседание в Народното събрание, Василев обясни, че подкрепата от страна на ГЕРБ за бюджета не се е появила изведнъж, ''Те имаха определени искания - да се намали приходната част. Когато се постигна споразумение по основните точки, те подкрепиха бюджета'', допълни той.

На въпрос за продажбата на ''Лукойл'' Василев заяви, че ако има такава, тя трябва да се случи с ясен стратегически инвеститор, ясен собственик на въпросното дружество. ''Да се продаде такъв стратегически актив на офшорка не е приемливо за българското правителство. Фиктивна продажба няма да се случи, докато имам участие в процеса'', заяви Василев.

Финансовият министър коментира и договора, подписан от служебното правителство на президента Румен Радев с турската държавна енергийна компания ''Боташ''. Преди няколко дни парламентът гласува да се създаде специална комисия, която да разлседва договора между българското дружество ''Булгаргаз'' и турската енергийна компания. Споразумението се пидписа по време на служебния кабинет на държавния глава през януари 2023 г. По предложение на ГЕРБ комисията ще обхване и правителството на Кирил Петков. 

''Без да разкривам конфиденциална информация, смятам, че този договор е неизгоден. По две причини: едната е, че има неустойки, непазарни. Втората е, че се дава преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на "Боташ" на определени цени, с определени капацитети, където няма клаузи за неустойка'', каза Василев. Но на въпрос дали той би прекратил договора, министърът отговори, че това е въпрос към министерството на енергетиката.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата