Медия без
политическа реклама

Неочаквано предложение: Борисов - премиер, Пеевски - вице...

Шефът на конституционната комисия е готов да си подаде оставката заради промените в основния закон

09 Дек. 2023
Радомир Чолаков
БГНЕС
Радомир Чолаков

"От моя гледна точка министър-председател трябва да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер трябва да бъде Асен Василев или Кирил Петков, и ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски." Това заяви Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по конституционни въпроси в НС, по NOVA NEWS.

Чолаков обясни позицията си с това, че в момента силните политици са в законодателната власт, а "в изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете".

Рискът НС да допусне грешки в момента при промяна на Конституцията е огромен и в някои случаи това ще бъде непоправимо, каза депутатът.

Мандатът ще бъде 7 години за двамата председатели на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор, каза той. Получава се известен дисбаланс от това че прокуратурата започва леко да бъде вадена от съдебната власт и да бъде поставена в по-голяма зависимост от законодателната и от съдебната власт, обясни Чолаков.

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, посочи Чолаков.

Ако следващия понеделник нямаме консенсусни предложения по всички текстове и не сме сигурни в това, което правим, най-логичното е да си подам оставката като председател на Конституционната комисия, ако не съм съгласен с това, което ще внесем като резултат, заяви Чолаков.

Три месеца преди ротацията - Даниел Митов от ГЕРБ даде заявка в ефира на "Събуди се" за това, че е добре партийни лидери да са в кабинета, за да носят политическа отговорност. Пред Нова тв съпредседателят на ПП Кирил Петков одобри идеята. И посочи - партията му ще спази уговорката за ротацията, а при нея смяна на министри може да има.

По-рано Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че дори и да има разписан механизъм за некоалицията, проблемите ще продължат, а те се коренят в това, че в сегашния формат на управление партийните лидери не са в правителството. Така, според него, политическата тежест се е изместила в парламента в такава степен, че никой не гледа към изпълнителната власт като към авторитет, който задава “пътя и тона”. Пред NOVA съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че е "за" това политически лица да са в правителството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата