Медия без
политическа реклама

Shell сменя "Лукойл" в доставките на гориво за "Авиоотряд 28"

От днес бургаската рафинерия преминава изцяло на неруски петрол

01 Март 2024Обновена

Държавният авиационен оператор (ДАО), по-известен като "Авиоотряд 28", подписа днес нов договор за доставка на авиационно гориво с "Shell&MOH Aviation", съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията. Съгласно условията на контракта цената за тон е сходна с тази на досегашния доставчик „Лукойл Ейвиейшън България“.  

За новия договор съобщи по-рано днес в парламента министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.
Той определи като дезинформация разпространеното вчера писмо, в което от авиоотряда се жалват, че е изтекъл договорът им с “Лукойл Ейвиейшън България”, а единствената оферта, която са получили до момента, предлага горивото на тройно по-висока цена. За решаване на проблема от държавния авиационен оператор поставят абсурдното искане за дерогация на доставката на авиационно руско гориво.

Това се случи ден преди предсрочното прекратяване на дерогацията за вноса на руски петрол и бургаската рафинерия да премине към преработка изцяло на неруски.

"Няма опасност Държавният авиационен оператор да спре работа", обяви пред журналисти по-рано в парламента и министър-председателят Николай Денков. 

Транспортният министър обясни, че в действителност писмото от Държавния авиационен оператор, не е това, което е публикувано в медиите. "В писмото има финална част, в която се обяснява цялата ситуация, и може би тази част умишлено не е представена на обществото, или е поднесена по изкривен начин, за да се създаде напрежение и пропаганда, че липсата на руско гориво ще създаде сътресения както на пазара", каза Гвоздейков.

"Ако договорът бъде подписан във вторник - първият работен ден след празниците, към момента, през почивните дни, горивото за планираните полети е подсигурено, както и всички необходими процеси по поддържане на безопасността на полетите. Няма абсолютно никакви притеснения за ползвателите на услугите на държавния национален оператор", заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

По-късно стана ясно, че ще бъде подписан договор за доставка на авиационно гориво с "Shell".

"Цената е сходна с тази на "Лукойл". Предложението е за предоставяне на складови обеми - ако искаме да имаме налични количества, можем да го съхраним на летище София и да си купим гориво напред", каза транспортният министър.

КРАЙ НА ДЕРОГАЦИЯТА

"Приключихме с евтиното руско гориво, което съвсем не е евтино", коментира още Гвоздейков датата 1 март, от която "Лукойл Нефтохим" спира да работи с руски петрол. Рафинерията преработва към момента суровина от Казахстан, Ирак и Тунис. Пред бТВ от "Лукойл Нефтохим" увериха, че рафинерията има достатъчно количество суровина и нефтопродукти за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.

Засега няма отражение на цените на горивата по бензиностанциите от спрения внос на руски петрол. По данни на платформата "Фуело" от началото на февруари се наблюдава леко повишение на цените, но експертите обясняват това с котировките на международните пазари. От началото на февруари бензин А95 е поскъпнал с 3 стотинки - от 2.63 лв. на 2.66 лв. за литър. Дизелът е поскъпнал малко повече през февруари - с 10 ст. от 2.67 лв. на 2.77 лв. за литър.

Още по темата