Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС се провалиха с бързото спиране на вноса на руски петрол

ПП-ДБ вкара свой законопроект за промяна на крайния срок на дерогацията на 1 март 2024 г.

16 Ноем. 2023Обновена
Според правителството има огромни рискове цените на горивата да скочат, ако вносът на руски петрол бъде прекратен преди 1 март 2024 г.
Илияна Кирилова
Според правителството има огромни рискове цените на горивата да скочат, ако вносът на руски петрол бъде прекратен преди 1 март 2024 г.

ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат в парламента скоростно премахване на дерогацията за вноса на руски петрол.

С 94 гласа "за", 55 "против" и 61 гласа "въздържали се" бе отхвърлен законопроектът на Делян Добрев, с който се иска изключението за България от петролните санкции да падне в тридневен срок. По искане на ГЕРБ гласуването бе повторено, но отново законопроектът бе отхвърлен.

Преди гласуването в зала се проведе Съвет по сигурността, свикан извънредно от премиера. Съветът излезе с решение, че спирането изцяло на вноса на руски петрол преди 1 март, крие огромни рискове за работата на "ЛУКойл Нефтохим" и за повишение на цената на горивата в страната.

Самият Добрев не присъства в пленарната зала, но позицията му бе пламенно защитавана от ДПС. Срещу незабавното прекратяване на дерогацията се обявиха от Възраждане и БСП, а ПП-ДБ гласуваха "въздържа ли се".

Хамид Хамид от ДПС обяви, че новата "пропутинска сглобка" между ПП-ДБ, Възраждане и БСП вече работи отлично. Той обвини правителството и трите политически сили, че зад тях прозират "адвокатите на ЛУКойл" и "лобизмът на кремълския режим". "Битката е да забавят дерогацията, за да може шепа хора да спечелят от контрабандата на руски петрол", каза Хамид.

Той обясни, че по време на Съвета за сигурост е станало ясно, че само 40% от преработените от бургаската рафинерия горива остават в страната, а 60% се изнасят. "Вместо да отиват в Украйна, както позволява дерогацията, голяма част от тях се прехвърля на кораби в открито море и чрез различни схеми влизат в други страни на ЕС. Същото се случва и по жп пътища до Констанца", твърди Хамид. И обвини митническите служби, че са "част от тази далавера".

Съпартиецът му Йордан Цонев обяви, че нито една от целите на дерогацията не е изпълнена. Първо, българският потребител не е получил обещаните по-евтини горива. Второ, рафинерията без проблем може да работи със 100% неруски петрол и това е било потвърдено на Съвета за сигурност. И трето, ЛУКойл нарушава санкционния режим, а Агенция "Митници" не могат да кажат къде отиват 60% от износа на рафинерията.

"Правилно дръпнахме шалтера на руския газ и видяхме, че нищо фатално не се случи. Защо за газа може, а за петрола да не може? Българиските органи да се размърдат", призова Цонев.

От ПП-ДБ призоваха да се съкрати действието на дерогацията до 1 март като най-безопасен срок да се премине изцяло на неруски петрол. Депутати от ПП-ДБ вече са внесли такъв законопроект в Народното събрание, който освен нов срок на спиране на дерогацията, предвижда по-високи глоби за тези, които не спазва петролните санкции и правилата на дерогацията.

"Представителят на държавата в рафинерията ни обясни, че намаляването на руския петрол в преработката от 100 на 50% е лесно, но от 50 на 0% е трудно и може да породи големи проблеми - временно спиране на рафинерията, недостиг на горива и вдигане на цените им. Подготовката на инсталациите и доставките на изцяло неруски петрол може да завърши до края на февруари, затова предложението ни е да се сложи край на дерогацията между 1 и 15 март", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

Венко Сабрутев от ПП намекна, че "готови инвеститори" вече чакали да се облагодетелстват от спирането на работата на "ЛУКойл" с вноса на готови горива.

СЪВЕТЪТ ПО СИГУРНОСТ

Всяко съкращаване на сроковете на дерогацията за вноса на руски петрол преди 1 март 2024 г. създава огромни рискове за нарушаване на оперативната работа на рафинерията "ЛУКойл Нефтохим" и за повишаване на цената на горивата на вътрешния пазар. Това заяви премиерът Николай Денков след заседанието на Съвета по сигурност, свикан извънредно от него заради искането за незабавно прекратяване на вноса на руски петрол.

Заседанието продължи повече от три часа, но противници и привърженици на незабавното премахване на дерогацията не сближиха позициите си.

Главните виновците за извънредното заседание - ГЕРБ и ДПС, го напуснаха доста преди края му. Те обявиха пред журналистите, че срещата е била безполезна и че единственото решение е парламентът още днес да гласува бързото прекратяване на дерогацията. 

Първи напуснаха срещата представителите на ГЕРБ - Десислава Атанасова и Делян Добрев.

"Днес за пореден път от докладите на службите стана ясно, че "ЛУКойл" е имал готовност още вчера да премине на неруски петрол, но след енергийната комисия това рязко се променило. В момента рафинерията преработва огромен процент руски петрол. Стана ясно, че има възможност и за доставки извън Русия", каза Десислава Атанасова. По думите й ГЕРБ са склонни да гласуват не тридневен, а едно месечен срок за прекратяване на дерогацията. "Ако тази дерогация приключи до края на годината, това ще е добър и възможен вариант", каза Атанасова.

Делян Добрев обясни, че по време на съвета се потвърдило, че въпреки петролните санкции и условията на даденото за България изключение, 50% от горивата на ЛУКойл се изнасяли из целия свят. Според дерогацията бургаската рафинерия може да продава горива само на вътрешния пазар и на Украйна. "Десетки танкери се претоварват в открито море и не се знае крайната им дестинация. Това е изключително скандално и е обект на разследване", каза Добрев.

Като "чудовищна далавера" определи нарушенията на петролните санкции от "ЛУКойл" Делян Пеевски. Заедно  с председателя на икономическата комисия Хамид Хамид и с шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев той също напусна съвета преди неговия край. И според Пеевски срещата е била безполезна.

"Не получихме доводи защо трябва дерогацията да продължи да действа до март. Видя се, че ще има гласуване в Народното събрание. Агенция Митници не си върши работата, не е контролирала къде отиват доставките на "ЛУКойл".

Председателят на парламентарната група на ДПС за пореден път обясни, че се заформя нова коалиция от "Възраждане", БСП и ПП в защита на руските интереси и че правителството се управлява от Москва.

"Опитват се да ни вкарат в политически капан", отвърна по-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков след края на заседанието на Съвета по сигурност. Той обясни, че информацията от българските служби, министерства и от представителя на държавата в ЛУКойл, изнесена на заседанието, е за сериозни и необосновани рискове за повишение на цените на горивата на българския пазар, ако преди 1 март бъде прекратена дерогацията.

Припомняме, че изключението България да внася руски петрол бе дадено от ЕК със срок до края на 2024 г., но преди месец управляващите съкратиха срока на 30 септември 2024 г.

Ние сме готови да прецезираме срока на 1 март, но всичко по-рано носи огромни и необоснавани рискове. Едновременно с това сме за бързо прекратяване на паричните потоци към Руската федерация, но не и за сметка на българските граждани, каза Петков. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата