Quantcast
"ЛУКойл-България" лицензира базите си в последния момент | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"ЛУКойл-България" лицензира базите си в последния момент

Няма данни за отчетените наличности и има ли проблеми с държавния резерв
2 142
 Илияна Кирилова

"ЛУКойл-България" е прелицензирала петролните си бази в последния възможен момент - 30 ноември, 2020 г. Това е крайният срок за издаване на нови лицензи за данъчен склад на петролните бази и нефтопровода, като компанията рискуваше преустановяване на дейността. С това приключва един от епизодите в сблъсъка между държавата и компанията, който се представяше от коалиционните партньори на ГЕРБ като поредна стъпка във войната на правителството срещу олигархията. Към момента няма никаква информация от процеса на прелицензиране - какви наличности са установени и има ли проблем със съхраняваните в петролните бази на "ЛУКойл- България" горива на държавния резерв.

Държавата предприе поредица от стъпки, касаещи пряко работата на рафинерията в Бургас и търговеца "ЛУКойл-България". С промени в Закона за акцизите в разгара на коронакризата правителството задължи рафинерията да извади отделни лицензи за данъчни складове на петролните си бази. Това е стара болка на агенция "Митници", като покойният Ваньо Танов положи сериозни усилия да се съдаде ред в отчитаните количества, минаващи през тръбата към петролните бази. С прелицензирането на базите като отделни данъчни складове, което се случва едва сега, това би следвало вече да е факт.

Справка в регистъра на лицензираните складодържатели и данъчни складове на сайта на агенция "Митници" показва, че новият лиценз на рафинерията в Бургас е издаден на 4 ноември, а останалите 6 лиценза на "ЛУКойл-България" за петролните бази в Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и на самата тръба от Бургас до Илиенци са издадени на последния ден от срока - 30 ноември. Отчетените при прелицензирането количества във всеки един от складовете би следвало да са вписани в материалната отчетност.  

Към момента не е ясно дали при засичането на горивата са установени проблеми със съхраняваните количества на държавния резерв. Когато Ваньо Танов заяви, че горивата на резерва се поддържат на хартия, а всъщност ги няма, през 2012 г. срещу него бе заведено съдебно дело за издаване на държавна тайна, което той спечели. Връзката  между прелицензирането на базите и съхраняваните горива на резерва лъсна и тази година - държавата реши, че резервите ще се натрупват от новата държавна петролна компания вместо от агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", като компанията щяла да строи свои бази и бензиностанции. Устройственият правилник на компанията бе приет едва този месец, като ръководството й ще се избира с конкурс догодина. Управителният съвет ще е тричленен. Според изготвената оценка за въздействието бюджетът й за догодина ще е 49 млн. лв., 12 млн. лв. от тях са за застраховка на горивата и наеми за външни съхранители. За заплати ще отидат 2 млн. лв. Както "Сега" писа, догодина трябва да се обновят огромни количества резерви от остарели горива, ще се донатрупват и нови количества. През годините дълго време на входа и на изхода на тези сделки седеше "ЛУКойл" - купувайки старите горива от резерва и продавайки му нови. Валентин Златев излезе окончателно от ръководството на "ЛУКойл-България" през септември. 

 

Още

Спецов се похвали с тотален контрол върху търговията с горива

12.09.2021

3468
Около 17 000 афганистанци в Германия чакат да отпътуват за САЩ

03.09.2021

1541
Асен Василев: ИТН предложи невъзможно бюджетно уравнение

17.07.2021

13436