Медия без
политическа реклама

Лоши новини за шофьорите - автогоривата пак поскъпват

Връщането на високия акциз за пропан-бутана може да качи цената му с 20 ст. на литър

01 Авг. 2023ОбновенаРЕБЕКА БОРИСОВА

От средата на юли цените на автомобилните горива вървят нагоре - както по света, така и у нас. Само в последната седмица бензинът и дизелът са поскъпнали с по 6-7 стотинки на литър, сочат данните на специализирания портал Fuelo. Повишението засега не е толкова стресиращо, но се очертава да продължи.

Причините са известни. Световният петролен картел реши, че цени на суровия нефт в диапазона 70-75 долара за барел не му "изнасят", и с няколко съобщения за съкращаване на производството и на износа Русия и част от арабските държави успяха да пратят котировките над 80 долара. Пък и потреблението се оказва над очакванията, така че пазарните основания за повишения са налице 

Тези движения при петрола се отразяват и в цените на автогоривата у нас. А специално за пропан-бутана от 1 август ще настъпи сериозно поскъпване по наши, вътрешни причини. От тази дата акцизът, който бе временно премахнат заради шоковете в енергетиката миналата година, когато Русия нахлу в Украйна, се връща на обичайното си ниво.

Ще видим как ще реагират търговците на увеличението на акцизната ставка и дали автогазта автоматично ще поскъпне с очакваните 20-25 ст. или ще има по-малко и отложено повишение.   

До 31 юли пропан-бутанът вървеше по българските бензиностанции средно по 89 стотинки на литър. По обяд на 1 август средната цена вече бе 94 ст. на литър, отчете Fuelo.net.

"Ръстът ще е в рамките на 20-22 стотинки", прогнозира Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация. 

Според него покачването на цените на горивата в България като цяло дори е закъсняло. "Плановите ремонти в рафинериите съвпаднаха с непредвидени проблеми. Това вдигна цените на бензина и дизела, а пазарът е много стресиран. Повишената консумация в Китай също обуславя ръста", посочи Бенчев по Нова тв.

От големите играчи у нас само ЛУКойл задържа цената на обикновения бензин под 2.60 и средната цена в понеделник бе 2.59 лева. Конкурентите вериги бензиностанции вече продават на доста по-високи нива - достигащи 2.69 лв. За сравнение на  18 юли литър А-95 в страната струваше около 2.54 лв., а сега вече е средно 2.63 лева. 

 

Богат избор

Прави впечатление, че цените са доста "шарени", дори в рамките на една верига. В понеделник например в някои бензиностанции на ОМВ в София обикновеният бензин струваше 2.64, в други - 2.72, а в трети - 2.75 лв. за литър. 

На този фон малки столични бензиностанции изкушават с цени на А-95 от порядъка на 2.50-2.52 лева.

Големи ценови амплитуди има и при дизеловото гориво. В столицата в понеделкик човек можеше да зареди колата си за 2.40, но и за 2.63 лв. за литър. Подобно е положението и при метана, където цената за килограм варира от 1.90 до 2.20 лева. 

Ключови думи:

бензин, дизел, поскъпване