Quantcast
Литър бензин в Турция вече излиза 1.44 лева | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Литър бензин в Турция вече излиза 1.44 лева

Търговците не очакват поскъпване на горивата в България заради засилено търсене около Великден
5 468
 Илияна Кирилова

Български шофьори зареждат евтин бензин в Турция. Заради срива на турската лира цените на горивата в южната ни съседка са изключително изгодни - литър бензин може да се намери и за 1 лев. Проверка в сайта fuelo.net показва, че от началото на април цената на А95 на турска територия се равнява на 1.44 лв. за литър, а на дизела - на 1.31 лв. за литър. В същото време у нас масовият бензин се продава в момента средно за 2.09 лв., колкото и дизелът.

Поскъпване на горивата за Великденските празници не се очаква. Ако не се случи нищо извънредно в световен мащаб, няма основание горивата да поскъпват, нито да поевтинеят, коментира пред Нова тв  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

"От години в България няма сезонни или празнични увеличения на горивата, всичко зависи от движението на международните пазари", каза Бенчев. От началото на годината бензинът е поскъпнал у нас с 15%. Това се дължало единствено на цената на суровия петрол, който е поскъпнал с около 80% от края на ноември миналата година. Времето, за което ръстът на международните борси се пренася до нашите бензиностанции, е между 14 и 20 дни в зависимост от количествата гориво, които са закупили българските оператори.

По-сериозен е скокът тази година в цената на пропан-бутана - с почти 23%. Причината е, че в Европа много държави го използват за отопление, затова в зимните месеци цената му се вдига, обясниха от БПГА. 

Какви ще са цените на горивата през лятото е трудно да се прогнозира, казаха от асоциацията. Очакванията са петролът да се задържи или да стигне до 70 долара за барел, което за българските потребители означава "с няколко жълти стотинки нагоре" за литър бензин. 

Оживлението на борсите преди няколко дни във връзка с очакванията ваксините да решат проблемите на корона-кризата се оказало много крехко. В същото време локдаунът в редица страни в Европа не позволявал поскъпване на горивата. "Очакваме да видим какво ще се случи и с американските шистови сонди. В САЩ има доста свободен капитал и те може да вкарат свежи количества на пазара, а това ще доведе до намаление на цените", коментира Бенчев.

Още

Радев към бизнеса: Искате брутална намеса на държавата в икономиката

18.10.2021

Обновена

6571
Инфлацията вече доближава 5%

18.10.2021

Обновена

1663
Бензин и дизел ще поскъпват устойчиво до края на годината

07.10.2021

2189