Медия без
политическа реклама

Комитова отряза протестиращите пътни строители

18 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Работниците на шуменската фирма "Автомагистрали – Черно море" отново излязоха на протест, след като МРРБ и АПИ обявиха, че няма предвидени в бюджета средства за извършените от фирмата пътни ремонти. 

Дружеството, което наскоро оздрави нагънатия участъка между Чирпан и Стара Загора на магистрала "Тракия". очаква над 36 милиона лева от държавата.  Заради липса на средства то вече е спряло работата по други пътни отсечки в страната. "Имаме предупреждение за спиране на тока, газта ни е спряна, телефоните ни също ще бъдат спрени. Доставчиците на битум и горива са спрели да ни обслужват, а понеже нямаме дизелово гориво за автомобилите, вероятно ще спрем и производството на бетон, защото няма с какво да го превозваме", заяви пред бТВ Петя Стоянова, финансов директор на компанията.

Работниците не са получили заплатите си за юли. Днес те протестират пред областната администрация в Шумен. В петък отново са планирали да блокират пътния възел на АМ "Хемус" край с. Белокопитово, а колегите им от Русе и Бургас ще протестират в двата града. "Протестите ни не са политически. Имаме само икономически искания - да ни бъдат платени над 36 млн. лева, които ни дължи държавата", обясни Господин Янков, председател на синдикалната организация във фирмата.  "От почти всички пътностроителни фирми в страната ни се обаждат, за да ни кажат, че ни подкрепят, че най-вероятно ще се включат в протеста на различни места в България", заяви още той.

"В момента няма откъде да се намерят тези милиони", заяви предния ден на специална пресконференция министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя поясни, че "Автомагистрали Черно море" е една от пътностроителните компании, сключила необезпечен със средства от бюджета договор за текущ ремонт и поддръжка с Агенция "Пътна инфраструктура".

"За текущ ремонт и поддръжка на пътища в бюджета за 2021 г. са гласувани 382 млн. лв. Предишното ръководство на АПИ обаче е сключило договори за 1.5 млрд. лв., т.е за четири пъти повече от предвиденото. Тези 382 млн. лв. вече са били разплатени към края на април. Няма откъде да се намерят останалите пари. Срещали сме се с фирмите и сме ги питали защо са работили без обезпечаване на договорите. Казаха ми, че така е от години - получават аванси, а в края на годината получават всичките си пари, които са изработили, по силата на постановления на МС от излишъците в бюджета", обясни Комитова.

Справка на МРРБ показва, че за последните четири години по този начин за текущ ремонт на пътища са договорени 5 млрд. лв. над това, което е планирано в годишните бюджети. През 2018 г. например при заложени 328 млн. лв. в края на годината на пътни строители са изплатени 2 млрд. лв. с министерски постановления от бюджетния излишък. За 2019 г. заложените пари за пътни ремонти са били 420 млн. лв., но са платени 1.5 млрд. лв. За 2020 г. числата са 339 млн. лв. заложени и 1.7 млрд. лв. платени.

"Това е лоша бюджетна практика и тежка корупционна среда. Задължително с това трябва да се заеме прокуратурата", заяви Комитова. 

Тя посочи, че МРРБ прави всичко възможно да се разплати с фирмите, които са си свършили работата. "Поискала съм 1,5 млрд. лв. в актуализацията на бюджета, но все още нищо не сме получили. Как някой в началото на годината знае, че ще може да осигури 1,5 млрд. лв. в края на годината? Ние не сме сигурни, че в края на 2021 г. ще има излишъци в бюджета", заяви Виолета Комитова.

Регионалният министър обясни, че има възможност сумата от 1,5 млрд. лв. да се намали с около 300-400 млн. лв., като се замразят обекти на определен подходящ етап и се довършат следващата година, когато има бюджет за това.

Още по темата