Медия без
политическа реклама

Извънредният данък за банките срина доверието на инвеститорите в Италия

11 Авг. 2023
BGNES/EPA
Правителството на Джорджа Мелони в рамките на ден три пъти промени проекта за данъка върху свръхпечалбата на банките

Правителството на италианския министър-председател Джорджа Мелони смекчи изненадващия данък върху приходите на банките след жестока пазарна реакция, но вредата върху доверието на инвеститорите беше нанесена, съобщава БГНЕС.

"Най-вредното въздействие няма да бъде ударът по печалбите на италианските банки, а по-високата рискова премия, която инвеститорите ще поискат, за да ги компенсират за риска от бъдеща правителствена намеса", отбеляза Йохан Шолц, анализатор в Morningstar.

В понеделник вечерта крайнодясното правителство на Мелони обяви неочаквано, че ще наложи 40-процентен данък върху "свръхпечалбите" на банките, генерирани от повишаването на лихвените проценти, който ще действа една година. На следващия ден акциите на италианските банки на борсата в Милано се сринаха, губейки 9,5 млрд. евро - сума, която значително надхвърля парите, които Рим се надяваше да събере от данъка.

Вечерта правителството обяви, че таксата ще бъде ограничена до 0,1% от общите активи на банките, което възстанови част от загубените позиции на банките по време на търговията на борсата в сряда и четвъртък.

 

Италианското правителство одобри въвеждането на данък от 40% върху свръхпечалбите в банковия сектор, генерирани от по-високите лихвени ставки.

Но рейтинговата агенция Moody's заяви в четвъртък, че еднократният данък "ще намали печалбите в цялата система и значително ще намали ползата за сектора от повишените лихвени проценти".

Парламентът все още не е одобрил законопроекта, но ако бъде приет в сегашния си вид, данъкът ще представлява "около 15%" от нетните приходи на италианските банки през 2022 г., заяви агенцията.

Това беше първият сблъсък на министър-председателката Мелони с пазарите, откакто встъпи в длъжност през октомври, след като нейната крайнодясна партия "Италиански братя" зае първо място на парламентарните избори през септември.

Първоначалната тревога от възможността за радикална промяна в третата по големина икономика в еврозоната отстъпи място на облекчението, тъй като Мелони следваше пътя, начертан от нейния предшественик, бившия шеф на Европейската централна банка Марио Драги, обобщава АФП. Един от министрите на Драги, Джанкарло Джорджети от крайнодясната партия "Лига", остана на поста министър на икономиката на Мелони.

През юни той успокои банките, че не се предвижда въвеждане на извънреден данък, но в понеделник, когато мярката беше представена от лидера на Лигата Матео Салвини, той отсъстваше.

"Министър на икономиката, който не се явява на пресконференция в такъв случай, създава много лош имидж на страната", отбелязва Франческо Джавази, бивш икономически съветник на Драги.

"Хаотичният начин на обявяване, при който правителството промени условията на данъка поне три пъти в рамките на един ден, няма да допринесе за възстановяване на доверието на инвеститорите", допълва Шолц.

Макар че Мелони остави обявяването на данъка на Салвини - нейния вицепремиер, тя го защити във видеоклип, публикуван в социалните мрежи в сряда.

Премиерът разкритикува "несправедливите маржове" на банките и заяви, че събраните средства ще помогнат за "финансиране на мерки за подкрепа на домакинствата и предприятията", които се борят с рекордната инфлация.

Италианските банки, подобно на европейските си колеги, отбелязаха рязък ръст на нетните си приходи от лихви след повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка.

Според италианските медии, Мелони се е договорил със Салвини да въведе мярката, за да помогне за успокояване на десния им електорат. Правителството, в което влиза и партията "Форца Италия" на покойния Силвио Берлускони, е критикувано за съкращаването на механизма за борба с бедността и блокирането на призивите на опозицията за минимална работна заплата.

"Банките са лесна мишена за популистите и тяхното унищожаване може само да привлече политическа подкрепа", каза Лоренцо Кодоньо, бивш главен икономист в италианското министерство на финансите.

Той обаче предупреди, че "данък в съветски стил" като този от тази седмица "рискува да нанесе трайни щети на привлекателността на италианската икономика". 

Ключови думи:

Италия, банки, свръхпечалба

Още по темата