Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТН пробва да блокира правителствения план за еврото

Любомир Каримански, Ива Митева и Тошко Йорданов внесоха проекторешение, с което планът да не се задейства без акт на парламента

30 Май 2022
БГНЕС архив

"Има такъв народ" предприе действия в опит да блокира прилагането на приетият от правителството само преди дни Национален план за въвеждане на еврото. Трима ключови народни представители от партията на Слави Трифонов - председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански, председателят на парламентарната група Тошко Йорданов и зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева, внесоха в понеделник   в НС специално проекторешение по темата

В него е записано, че планът, приет от Министерски съвет на 27 май т.г.,  ще започне да се прилагта едва след приемането от Народното събрание "на стратегически документ - анализ на ефектите от единната европейска валута".

Анализът, който трябва да бъде изготвен от МФ и БНБ, ще съдържа основните политики на Еврозоната, както и на икономическата и финансова политика на България, състоянието на българската икономика, очакваните промени, ползи, разходи, рискове и предизвикателства, както и ефектите от въвеждането на еврото в другите държави, предлагат още депутатите от ИТН.

Въпреки многократното настояване на партия "Има такъв народ" и на БСП правителството да не бърза с Националния план за въвеждане на еврото в България точката влезе в дневния ред на днешното заседание на кабинета и бе приета.

В мотивите към проекторешението от "Има такъв народ" твърдят, че утвърдената европейска практика показва, че първо се изготвя стратегически документ, а след това се прилага технически и оперативен план за изпълнението на целите, залегнали в документа.

Националният план като документ е готов отдавна, като бе пуснат за обществено обсъждане още миналото лято. България залага като дата за въвеждане на еврото 1 януари 2024 г. В плана се предлага сценарий за въвеждане на еврото без преходен период - тоест еврото ще влезе в обращение от началото на този период. Предвижда се националните банкноти да се използват успоредно с еврото само за един месец, до края на януари 2024 г. 

 

Още по темата