Медия без
политическа реклама

Хърватските банки докладват успешно преминаване към еврото

02 Яну. 2023
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен посети Загреб по повод влизането на Хърватия в Еврозоната. На снимката - с премиера Андрей Пленкович
EPA/BGNES
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен посети Загреб по повод влизането на Хърватия в Еврозоната. На снимката - с премиера Андрей Пленкович

Най-големите банки, работещи в Хърватия, съобщиха днес, че успешно са преминали към работа в евро след присъединяването на страната към еврозоната от 1 януари, съобщи ХИНА. Всички банкови услуги са на разположение на клиентите. 

Успешният преход беше потвърден и от Хърватската банкова асоциация, която обединява 19 водещи банки в Хърватия.

Депозитите на гражданите и юридическите лица, както и кредитите, бяха автоматично конвертирани в евро по фиксирания курс, определен със закон. Около 2700 банкомата са софтуерно настроени и заредени с евро в брой. Общо 4000 банкомата трябва да са готови за работа с евро най-късно до 15 януари. До тогава няма да бъде начислявана такса при теглене в брой от банкоматите.

Асоциацията съобщи още, че до 1 април в съответствие с решението на хърватската централна банка банкоматите ще работят предимно с банкноти от 10 и 20 евро, за да предоставят на гражданите суми с по-малка стойност в първоначалния етап от работата с новата валута. Банкоматите, които са настроени да работят и с банкноти от 50 евро, ще дават сумите до 100 евро винаги в банкноти от 10 и 20 евро.

От 1 април банкоматите ще започнат да дават банкноти и с друг номинал според политиката на съответната банка.

Банките, финансовата агенция и хърватските пощи ще обменят куни срещу евро без такси през цялата 2023 г., като гражданите ще могат да обменят до 100 куни в банкноти или монети при една трансакция. От 1 януари 2024 г. куни срещу евро ще могат да бъдат обменяни и в хърватската централна банка.

Старите монети ще могат да се обменят за евро до 31 декември 2025 г., а за обмяна на банкноти няма ограничения в срока. Обмяната се извършва при курс 7,5345 куни за евро. (БТА)

Хърватия от днес стана 20-ият член на еврозоната и 27-ият на Шенгенското пространство. Премахват се над 70 гранични пункта със Словения и Унгария и 12 по морската граница, пише БНР.  По този повод в Загреб очакват председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Хърватия, евро

Още по темата