Медия без
политическа реклама

Хазартът се оказа сред най-проспериращите сектори в кризата

19 Март 2022
Румен Спецов
БГНЕС
Румен Спецов

Хазартът се оказва един от най-проспериращите сектори, чийто приходи растат въпреки кризата с ковид ограниченията и повишаващи се цени на всички стоки и услуги.

Постъпленията от хазартни такси са нараснали с 40% в сравнение с миналата година, съобщи пред БНТ директорът на Националната агенция по приходите Румен Спецов. Повишението основно се дължи на развитието на онлайн залаганията, посочи Спецов. Хазартните фирми непрекъснато пускат нови видове игри и заливат потребителите с реклама.

От лятото на 2020 г. контролът върху хазартните оператори и събирането на таксите, които те трябва да плащат на държавата, са поети от НАП. След скандала с несъбраните 556 млн. лв. приходи от хазартни такси от фирмите на Васил Божков, Държавната комисия по хазарта бе закрита и нейните функции бяха поети от данъчната агенция.

Шефът на НАП съобщи, че до момента негативните последици от войната в Украйна не са се отразили на данъчните постъпление в хазната - събраните данъци са с 6% повече от планираните.

"Няма нарушаване на доставките на горива, олио, зърно и други хранителни стоки в търговската мрежа. Хората не трябва да се поддават на паника и да се презапасяват", заяви Спецов.

НАП проверява всички маслобойни в страната за нерегламентирани производства, но не е открила подобни нарушения. Извършваме контрол върху целия път на суровината до магазина и няма повод за паника - продукция на олио има за четири години напред, увери шефът на НАП. 

По повод откритата в петък липса на 300 хил. тона зърно в зърнобаза в с. Свобода, общ. Камено, данъчният шеф заяви, че собствениците впоследствие са се появили и са представили все пак документи. Спецов обясни, че към земеделското министерство фирмата е декларирала, че притежава количество, което е с 300 000 т, по-малко от това, което се е оказало в базата. "Един от складовете не е бил деклариран, може да е човешка грешка. Напрежението вече е туширано, Компанията вече дори изнася", каза Спецов.

Според него случаят с двете малки вериги бензиностанции, които в навечерието на 3 март рязко вдигнаха цените на бензина над 3 лв., е по-скоро спекулативен. "Дали има картел, ще реши КЗК. Задачата на НАП е да си търси данъците", заяви Спецов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата