Медия без
политическа реклама

Гърция ускорява изграждането на LNG терминала в Александруполис

Плановете са съоръжението да влезе в експлоатация преди средата на 2023 г.

28 Авг. 2022
Сред резервиралите капацитет в бъдещия терминал е и "Булгаргаз" с 500 млн. куб. м годишно.
WIKIPEDIA.ORG
Сред резервиралите капацитет в бъдещия терминал е и "Булгаргаз" с 500 млн. куб. м годишно.

Идната седмица се очаква компанията Gastrade, притежаваща плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис, да обсъди споразумение за свързване на терминала с гръцкия национален оператор за пренос на газ, съобщава БНР, като се позовава на гръцки медии. В дружеството България има дял от 20%.

Терминалът в Александруполис ще бъде свързан с газопреносна система с газопровод с дължина 28 километра, по който суровината ще се транспортира до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион - от Румъния, Сърбия и Северна Македония до Молдова и Украйна. Пазарният тест и търговете за доставка, както и други технически аспекти на проекта отдавна са приключили, отбелязват гръцките медии. Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз" с 500 млн. кубически метра годишно.

Очаква се плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ край Александруполис да започне работа догодина. Гръцките медии съобщават обаче, че се полагат усилия пускането й в експлоатация да се ускори до края на първата половина на 2023 година, заради ситуацията на международния газов пазар и несигурната ситуация с газовите доставки от Русия.

Успоредно с процесите по първия терминал край Александруполис, текат и тези за втория плаващ терминал, също във водите край Александруполис. Той също ще бъде разработен от компанията Gastrade.

Още по темата